Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, noi fonduri pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

La finalul anului 204, în Uniunea Europeană erau aproape 5 milioane de persoane de până în 25 de ani fără un serviciu şi aproape 7 milioane fără nicio ocupaţie.

CE, noi fonduri pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 05 Februarie 2015, 11:17

Comisia Europeană propune accelerarea, din acest an, a finanţărilor destinate ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor.

Propunerea Comisiei ar urma să ajute autorităţile naţionale în special ţările în care şomajul în rândul tinerilor atinge cote record.

Concret, ar urma să fie deblocaţi în următoarele luni în jur de un miliard de euro, din iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.

La finalul anului trecut, în Uniunea Europeană erau aproape 5 milioane de persoane de până în 25 de ani fără un serviciu şi aproape 7 milioane fără nicio ocupaţie.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Peste 3 milioane de tineri şomeri provin din ţările din zona euro - arată datele oficiale prezentate de Oficiul European de Statistică.

Situaţia este dramatică în Spania şi Grecia, unde, statistic, unul din doi tineri este şomer, dar şi în Croaţia sau Italia, unde peste 40% din tineri nu au o slujbă sau o ocupaţie. În aceste condiţii, este foarte posibil, ca în lipsa unor acţiuni ferme, să fie sacrificate generaţii întregi - a admis, astăzi, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen.

"Tinerii sunt mai predispuşi la sărăcie, ca în anul 2008. În unele state europene, şomajul în rândul lor depăşeşte 50%, ceea ce este inacceptabil. Riscăm în aceste ţări să sacrificăm o generaţie întreagă. De aceea, am propus să accelerăm implementarea iniţiativei pentru tineret şi ocuparea forţei de muncă. Aceasta a fost creată tocmai pentru a sprijini regiunile în care sunt mulţi tineri şomeri", a spus Marianne Thyssen.

Prefinanţarea primită de statele membre va fi majorată cu de până la 30 de ori şi ar urma, potrivit estimărilor prezentate de Comisie, să ridice numărul tinerilor beneficiari, de la 14 mii la cel puţin 350 mii şi poate chiar şi mai mult.

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. Iniţiativa pentru tineret şi ocuparea forţei de muncă a fost adoptată în 2013 şi are un buget de 6 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020.