Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, măsuri împotriva multinaţionalelor care evită plata taxelor

Măsuri propuse de Comisia Europeană împotriva multinaţionalelor care utilizează diverse portiţe legislative pentru a plăti taxe mai mici.

CE, măsuri împotriva multinaţionalelor care evită plata taxelor

Articol de Victor Gheorghe, 24 Iunie 2016, 10:01

Miniştrii europeni de finanţe au agreat măsurile propuse de Comisia Europeană, în luna ianuarie, acestea fac parte dintr-o campanie împotriva multinaţionalelor care utilizează diverse portiţe legislative pentru a plăti taxe mai mici.

Printre măsurile adoptate de statele Uniunii Europene se numără acordarea de puteri guvernelor pentru a taxa profiturile mutate de companiile ce au sediul în Uniunea Europeană, în ţările cu taxe reduse, unde nu au nicio activitate reală de afaceri.

De asemenea, guvernele pot taxa activele dezvoltate în Uniunea Europeană şi ulterior transferate în afara blocului comunitar, o soluţie utilizată deseori de multinaţionale pentru a evita plata taxelor pentru drepturile de proprietate intelectuală.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Conform noilor reguli, autorităţile naţionale fac schimburi bilaterale de informaţii fiscale cu privire la activităţile companiilor multinaţionale.

În felul acesta, statele membre vor avea la dispozţie informaţii esenţiale, care le vor permite să identifice riscurile de evaziune fiscală şi să realizeze audituri fiscale mai ţintite.

Potrivit comisarului european pentru afaceri economice, taxe şi vămi, Pierre Moscovici, acordul încheiat de miniştrii europeni de finanţe dă o lovitură serioasă celor implicaţi în evaziunea fiscală a companiilor.

O perioadă îndelungată, unele companii au putut să profite de diferenţele între sistemele fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata unor taxe, în valoare de miliarde de euro - a declarat Pierre Moscovici.

Există însă şi voci care atrag atenţia că această soluţie de compromis, care ar trebui să fie acceptată în unanimitate de cele 28 de state membre, s-a ajuns după eliminarea sau amânarea unor prevederi, ceea ce ridică unele semne de întrebare cu privire la eficacitatea noilor măsuri, mai precis este vorba despre sumele ce vor fi recuperate şi al căror cuantum nu poate fi precizat.

Trimitere se pot face la estimare anterioară a Parlamentului European, care a arătat că practicile de optimizare fiscală ale multinaţionalelor costă statele Uniunii aproximativ 70 miliarde de euro pe an