Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE investighează restricţiile impuse de televiziunile cu plată

Comisia Europeană anchetează o posibilă încălcare a legislaţiei anti-trust în cazul unor restricţii impuse de televiziunile cu plată în difuzarea unor programe.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 15 Ianuarie 2014, 11:29

Investigaţia lansată de Comisie vizează anumite dispoziţii ale unor acorduri de transmisie a unor productii audiovizuale, încheiate intre mai multe studiouri americane şi principalele televiziuni europene cu plată .

Comisia va examina , în special, dispoziţiile prin care unele televiziuni difuzeaza o productie doar intr-o anumit stat membru, blocand astfel accesul unor potenţiali clienţi din alte state membre.

Potrivit acordurilor, televiziunile cu plata primesc licenta pentru difuzarea unor productii audiovizuale, cum ar fi filmele de succes , doar pentru anumite tari in baza unei asa numite protectii teritoriale absolute.

Audio: Comisia Europeană investighează restricţiile impuse de televiziunile cu plată.

In consecinta, filmele nu sunt disponibile în afara statului membru, chiar daca emisia este realizata pe internet sau prin satelit.

Prin aceasta ancheta, Comisia incearca sa stabileasca daca prevederile privind protectia teritoriala absoluta reprezinta o încălcare a normelor Uniunii Europene privind practicile restrictive şi abuzul de poziţie dominantă , care interzice acordurile anti-concurenţiale.

Exista un precedent in aceasta privinta. In urma cu trei ani, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că toate contractele de exclusivitate teritorială privind transmisia unor meciuri de fotbal încalcă dreptul Uniunii, fiind contrară reglementărilor privind libera circulaţie a serviciilor.

Curtea a stabilit atunci ca refuzarea dreptului telespectatorilor de a urmări meciurile din campionatul intern de fotbal al Angliei, Premier League, cu ajutorul unor echipamente de recepţie prin satelit provenite din străinătate este contrară dreptului european.

Curtea a dat dreptate unor proprietari de localuri din Marea Britanie , care transmiteau meciurile din Premier League cu ajutorul unor cartele de decodor din Grecia la preturi mai mici decat cele de pe piata interna.

Potrivit normelor europene, institutia responsabilă la nivel comunitar de modul în care este implementată politica în domeniul concurentei este Comisia Europeană.

Ultimul arbitru si cel care poate decide dacă actiunea Comisiei a fost în limitele puterilor stabilite în mod legal este Curtea Europeană de Justitie.