Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE investește în aplicații pentru monitorizarea poluării aerului

Comisia Europeană a investit două milioane de euro în două aplicaţii pentru telefonul mobil care măsoară poluarea aerului şi nivelul de zgomot.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 09 August 2014, 08:24

Aplicaţiile au fost puse la punct de cercetători din Belgia, Germania, Italia şi Marea Britanie, în cadrul proiectului EveryAware.

Astfel, aplicaţia AirProbe măsoară nivelurile de ozon, negru de fum şi alţi poluanţi şi vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu problemele de mediu.

Peste 300 de persoane au participat la primele teste efectuate la Anvers, Kassle în Germania, Torino şi Londra.

S-a analizat calitatea aerului în peste 28 de milioane de puncte. AirProbe operează cu o unitate de senzori, care poate fi uşor transportată într-un rucsac.

Audio: CE investește în aplicații pentru monitorizarea poluării aerului.

--fb1Aceasta se conectează la telefonul mobil, utilizând tehnologia Bluetooth.

După ce a depozitat o cantitate de aer, aparatul comunică rapoatele nivelelor de poluaţii la un server central care, la rândul său, transmite informaţii cu privire la zonele poluate, pentru ca acestea să poată fi evitate.

Cea de-a doua aplicaţie, WideNoise, urmăreşte măsurarea nivelelor de poluare sonoră şi a fost folosită deja de peste 10.000 de persoane.

Datele culese sunt accesibile persoanelor particulare, autorităţilor şi oamenilor de ştiinţă. Sistemul este utilizat în prezent în şcoli şi ajută la noi studii.

De pildă, datele colectate prin intermediul WideNoise au avut o influenţă asupra proiectului de extindere propus de Aeroportul Heathrow.

Video: Proiectul EveryAware. Sursa: Youtube/DigitalAgendaEU.

Datorită noilor tehnologii, toată lumea poate crea, culege şi împărtăşi date spre binele comun în domenii precum mediul înconjurător, sănătatea sau cultura.

"Ocaziile de a fi mai bine informaţi şi conectaţi sunt mai numeroase ca oricând şi trebuie să profităm de ele", a spus comisarul european pentru agenda digitală şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Potrivit Comisiei Europene, poluarea aerului este una dintre primele cauze de deces din Europa.

În 2010, poluarea a dus la moartea prematură a peste 400.000 de persoane din spaţiul Uniunii Europene.

Imagine you can know the #airquality in the streets & adapt your way to avoid pollution peaks! @everyAware#H2020http://t.co/ghi6Y32LKH

— Digital Agenda (@DigitalAgendaEU) August 7, 2014