Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

26 August 2010
Vizualizari: 1393
Comentează add

Comisarul pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviene Reding, a declarat că există o anumită îngrijorare la nivelul Comisiei Europene referitoare la expulzarea romilor din Franţa.

CE, "îngrijorată" de expluzarea romilor din Franţa

andreea-marin

Franţa a decis expulzarea romilor delicvenţi din ţară.  Foto: Reuters.

Expulzarea romilor din Franţa suscită o anumită îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, afirmă comisarul pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviene Reding.

Afirmaţia vine după ce Parisul a cerut Comisiei să determine România să împiedice fluxul de romi care pleacă în străinătate şi a sugerat, ca instrument de presiune, blocarea aderării Bucureştiului la spaţiul Schengen.

În replică, ministrul român de interne, Vasile Blaga, precizează că situaţia romilor din Franţa nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen în martie 2011, situaţie confirmată, de altfel, şi de oficialităţile de la Bruxelles.

El a ţinut să sublinieze că soluţionarea problemelor cu care se confruntă această etnie nu intră numai în atribuţiile României.  

Scrisoarea lui François Fillon

Contextul acestor declaraţii este unul destul de fragil, pentru că premierul francez, François Fillon, i-a trimis o scrisoare preşedintelui CE, José Manuel Durao Barroso, cerându-i să ia măsuri pentru a se asigura că cele patru miliarde de euro, reprezentând fonduri europene, care sunt oferite anual României, vor fi folosite pentru a-i integra pe romi.

Puţin mai vehement este secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care acuză executivul de la Bucureşti că tergiversează rezolvarea problemei romilor şi nuanţează că adevărata problemă o reprezintă chiar Guvernul român.

Oficialul francez pledează, totodată, pentru acordarea unui ajutor de integrare de 3.600 de euro pe familie, pentru lansarea unei mici afaceri.

Generozitatea lui, totuşi, are limite în ceea ce priveşte pătrunderea romilor pe teritoriul francez, pentru că tot el a cerut crearea unor dosare biometrice încă de luna viitoare, pentru a împiedica pe oricine primeşte un ajutor de repatriere voluntară să revină în Franţa cu scopul de a primi aceiaşi bani.

După expulzarea în câteva zile a aproximativ 200 de romi către România şi Bulgaria, secretarii de stat români Valentin Fătuloiu, de la Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică, şi Valentin Mocanu, de la Departamentul pentru Integrarea Romilor, sunt în vizită în Franţa pentru a promova o mai bună coordonare între Paris şi Bucureşti pe tema romilor.

Critici pentru guvernul de la Paris

De la momentul anunţării, la sfârşitul lunii iulie, a intenţiei de desfiinţare a sute de tabere ilegale de romi, guvernul de centru-dreapta din Franţa a repatriat peste 600, majoritatea în România.

Criticii susţin că, la nivel politic, măsura ar fi un truc de a creşte popularitatea lui Nicholas Sarkozy, aflată în scădere înainte de alegerile din 2012 şi de a distrage atenţia de la planurile nepopulare de creştere a nivelului vârstei de pensionare şi reducerea cheltuielilor publice.

Strategia a avut, totuşi, un efect nedorit pe plan intern, pentru că a atras critici din partea dreptei, a opoziţiei socialiste, a influenţei bisericii catolice şi chiar i-a pus în defensivă pe miniştri.


Etichete Comisia EuropeanăromiFranţaRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live