Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

1 Octombrie 2014
Vizualizari: 803
Comentează add

Ghidul Comisiei Europene exclude din start orice fel de măsuri discriminatorii care pot aduce atingere dreptului la viață privată a cuplurilor.

CE, ghid împotriva căsătoriilor de conveniență în UE CE, ghid împotriva căsătoriilor de conveniență în UE - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Comisia Europeană sprijină statele membre în încercarea de a reduce numărul căsătoriilor de convenienţă.

Un ghid cu măsurile care pot fi luate a fost publicat recent.

Ghidul a fost redactat de Comisia Europeană în colaborare cu statele membre, după ce în noiembrie anul trecut a fost anunțat un plan de acțiune pentru aplicarea corectă a normelor privind libera circulație în Uniune și evitarea oricăror abuzuri.

Una din direcțiile de acțiune stabilite atunci a fost sprijinirea statelor membre în lupta împotriva căsătoriilor de conveniență prin elaborarea unui ghid care să ofere autorităților naționale clarificări cu privire la cadrul juridic în care acestea acționează atunci când examinează cazurile suspecte și iau decizii în legătură cu o eventuală retragere sau respingere a dreptului la liberă circulație.

Audio: CE, ghid împotriva căsătoriilor de conveniență în UE.

Ghidul își propune așadar să ajute autoritățile din statele membre să combată orice formă de abuz, fără să compromită obiectivul fundamental de a garanta și a facilita libera circulație a cetățenilor Uniunii și a familiilor acestora care beneficiază de prevederile din legislația comunitară cu bună credință.

„Acest drept la liberă circulație nu este negociabil și este de datoria noastră să îl consolidăm și să îl protejăm”, afirmă Martine Reicherts, actualul comisar european pentru justiție. Ea spune însă că„abuzurile amenință această libertate. Prin urmare, adaugă oficialul euroopean, statele membre trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a interveni atunci când se recurge în mod abuziv la căsătorie pentru a facilita așa numita imigrație neregulamentară.

Ghidul Comisiei exclude din start orice fel de măsuri discriminatorii care pot aduce atingere dreptului la viață privată a cuplurilor și definește căsătoria de conveniență drept o uniune pur formală cu unicul scop ca unul din miri, venit din afara Uniunii, să obțină dreptul la rezidență și la liberă circulație, garantat de cetățenia europeană.

Pentru a nu exista abuzuri, ghidul oferă autorităților naționale din statele membre orientări privind desfășurarea anchetelor referitoare la presupusele căsătorii de conveniență, dar și tehnici de anchetă și informații privind modul în care Comisia Europeană și alte instituții, precum Europol și Eurojust, pot oferi asistență.

În document apar de asemenea sfaturi privind aplicarea unui mecanism de protecție dublă pentru a reduce la minimum greșelile în ceea ce privește aprecierea unei căsătorii ca fiind reală sau de conveniență.


Etichete Euranet PlusAgenda EuropeanăUniunea EuropeanăComisia Europeanăghidabuzuricăsătorii de conveniențăEuropolEurojustMartine Reicherts

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live