Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Fonduri suplimentare pentru inițiativa "Acțiuni urbane inovatoare"

CE a alocat fonduri suplimentare în valoare de 50 de milioane de euro, pentru a ajuta oraşele să facă faţă problemelor pe care le au.

CE: Fonduri suplimentare pentru inițiativa "Acțiuni urbane inovatoare"

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Decembrie 2016, 10:55

Comisia Europeană a aprobat, luna aceasta, o alocare suplimentară, în valoare de 50 de milioane de euro, pentru a ajuta oraşele să facă faţă problemelor pe care le au.

Este cea de-a doua cerere de proiecte lansată în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare”, parte a Pactului de la Amsterdam, semnat în luna mai, de miniștrii europeni responsabili cu afacerile urbane.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Atunci a fost stabilită şi Agenda urbană a Uniunii, în vederea stimulării dezvoltării oraşelor, în respect pentru mediul înconjurător.

Conform documentului, cresc investițiile în domeniile cheie: economia circulară, exploatarea durabilă a terenurilor și a soluțiilor oferite de natură, adaptarea la schimbările climatice, tranziția energetică, grija pentru calitatea aerului și mobilitatea urbană.

În prima etapă, patru parteneriate-pilot au fost lansate în lucru, pe probleme de asitenţă acordată migranților, calitatea aerului, locuințele și reducerea sărăciei urbane.

Astfel, la Viena, a fost înființat un ghișeu unic, care să ofere sprijin migranților în vederea integrării în oraș.

La Madrid, în cartiere cu rate ridicate ale șomajului, s-au înființat patru centre pentru a crea locuri de muncă în sectoarele energiei, mobilității, reciclării și alimentar, promovând în același timp o economie a solidarității.

Acestea sunt două din cele optsprezece proiecte câștigătoare ale primei cereri din cadrul programului „Acțiuni urbane inovatoare”, lansat anul trecut, având la dispoziţie aproximativ 400 de milioane de euro, până în 2020.

Noua cerere de proiecte - cu un buget de 50 de milioane de euro, valabilă până la mijlocul lui aprilie 2017 - va răsplăti cele mai inovatoare proiecte din trei categorii: integrarea migranților, mobilitatea urbană și economia circulară, care presupune reciclarea masivă a deşeurilor.

Orașele pot cere și primi finanțare din partea Uniunii Europene pentru proiecte urbane inovatoare.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, aprecia că, prin această inițiativă, orașelor li se oferă posibilitatea să-și transforme ideile în practici concrete, pe care apoi să le împărtășească mai departe.

Soluțiile la problemele cele mai presante - șomaj, excluziune socială, schimbări climatice - vor veni tocmai de la orașe. „Obiectivul agendei urbane este de a le oferi orașelor încredere în forțele proprii și de a le face auzită vocea”. – a subliniat Corina Creţu, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.