Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: fonduri pentru reabilitarea unor terenuri poluate

Comisia Europeană a aprobat noi fonduri pentru reabilitarea unor terenuri poluate, inclusiv din România, în cadrul programului său de proiecte majore.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Mai 2014, 09:58

Proiectele majore sunt, în general, gândite pentru infrastructura de mare anvergură din domenii ca transporturile, energia, IT sau mediul, dar şi sectoare precum cultura şi educaţia, cercetarea şi dezvoltarea de mari dimensiuni.

Proiectele majore, concepute de Comisia Europeană - beneficiază de sprijin financiar din partea Fondului european de dezvoltare regională şi a Fondului de coeziune.

Întrucât costurile sunt foarte importante, acestea fac obiectul unei evaluări serioase şi al unei decizii specifice din partea Comisiei.

Pentru România, a fost aprobată o investiţiede 74,3 milioane de euro, în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională.

Banii sunt destinaţi curaţării mai multor arii contaminate cu produse petroliere din mai multe judeţe.

Audio: CE: fonduri pentru reabilitarea unor terenuri poluate.

Datorită acestui proiect, România va putea sa îşi respecte obligaţiile în domeniul protecţiei mediului, să remedieze daunele severe aduse acestor terenuri şi să combată poluarea. În plus, cu ajutorul acestor bani, vor fi reduse riscurile ecologice pe care le implică poluarea cu astfel de produse.

În final, toate aceste măsuri, odată puse în practică, vor îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii cetăţenilor şi vor spori siguranţa pe termen lung a locuitorilor din zonele aflate în vecinătatea ariilor decontaminate.

Proiectul trebuie implementat până la sfârşitul anului 2015 şi va duce la crearea a peste 30 de noi locuri de muncă.

Între zonele care vor beneficia de decontaminare, se află, vecinătatea combinatelor Doljchim, Petrobrazi, Arpechim, dar şi 25 de bazine de explorare şi producţie petrolieră din 9 judeţe şi 2 depozite de comercializare a produselor petroliere amplasate în Brăila şi Vaslui.

România a beneficiat de fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro, în cadrul politicii de coeziune, pentru perioada 2007-2013.

Pentru următorii 7 ani, până în 2020, alocaţia pentru ţara noastră se ridică la 22,9 miliarde de euro.