Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: finanțare de noi proiecte în cadrul programului Life Plus

Comisia Europeană va aloca în jur de 282 de milioane de euro pentru proiecte noi de mediu.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 01 Mai 2014, 10:03

Fondurile pe care a anunţat miercuri Comisia că le alocă vor finanţa 225 de proiecte noi în domeniul mediului şi politicilor climatice, în cadrul programului Life + , fondul pentru mediu al Uniunii.

Beneficiare sunt toate cele 28 de state membre ale Uniunii, la capătul unei selecţii care a analizat propuneri din întreg spaţiul comunitar.

Comisia a primit în total, până în iunie 2013, aproape 1.500 de propuneri - au fost alese într-un final cele mai bune iniţiative pentru conservarea mediului, îmbunătăţirea politicilor din domeniu sau informarea cetăţenilor.

Programul Life Plus are trei componente: Natură şi Biodiversitate, Politică şi Guvernanţă în materie de mediu şi…Informare şi Comunicare.

Prima îşi propune în principal să îmbunătăţească starea de conservare a speciilor şi a habitatelor pe cale de dispariţie.

Audio: CE: finanțare de noi proiecte în cadrul programului Life Plus.

Uniunea Europeană va furniza în cadrul acestei componente în jur de 148 de milioane de euro, pentru 25 de state.

A doua componentă, politică şi guvernanţă în materie de mediu, include proiecte care promovează tehnologii şi metode inovatoare în domeniu.

Comisia va contribui cu peste 40 de milioane de euro, pentru 33 de proiecte.

A treia componentă se axează pe campanii de promovare şi conştientizare.

De investiţia în valoare totală de 8,3 milioane de euro vor beneficia şase state membre, printre care şi România.

Proiectele LIFE+ 2013 în România - 6 proiecte (4,9 milioane EUR)

Contribuţia Uniunii Europene reprezintă o co-finanţare a proiectelor selectate.

Investiţia totală estimată de Comisie este de aproape 590 de milioane de euro, din care Bruxelles-ul acoperă aproape jumătate.

De altfel, alocările bugetare pentru următorii ani sunt cu mult mai mari comparativ cu exerciţiul financiar anterior, tocmai pentru că forurile europene îşi propun să reducă pe cât posibil efectele negative pe care schimbările climatice le provoacă.

O analiză a Comisiei arată că, dacă nu se intervine eficient în următorii ani, costul minim pe care Uniunea va trebui să-l plătească din 2020 va fi de 100 de miliarde de euro anual.