Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

28 August 2014
Vizualizari: 1005
Comentează add

Profesorul Dragoş Mateescu, lector de ştiinţe politice la Universitatea Economică din Izmir despre ce fel de preşedinte se anunţă a fi Erdogan şi care sunt intenţiile sale.

Ce fel de preşedinte se anunţă a fi Reccep Tayyip Erdogan

costi-dumascu

Reccep Tayyip Erdogan. Foto: rte.com.tr.

În Turcia, fostul premier Recep Tayyip Erdogan va fi învestit astăzi în funcţia de preşedinte, după ce a câştigat primele alegeri prezidenţiale directe din istoria ţării.

Erdogan a condus Turcia, ca premier, începând cu 2003 şi a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, în ciuda faptului că numele său a fost legat de un amplu scandal de corupţie.

Am discutat cu profesorul Dragoş Mateescu, lector de ştiinţe politice la Universitatea Economică din Izmir, ce fel de preşedinte se anunţă a fi Erdogan şi care sunt intenţiile sale.

"Toate evenimentele de după alegeri şi de dinaite de alegeri anunţă un preşedinte activ. Mai nou, a numit o persoană de încredere, în fostul ministrul de externe Ahmet Davutoglu, drept prim-ministru. Deci, va fi un preşedinte cât se poate de activ, intenţionând să ducă la îndeplinire, ceea ce a tot anunţat şi în timpul campaniei electorale şi după, drept noua Turcie. Vom vedea ce înseamnă această nouă Turcie, pentru că ar fi avut timp, în cei 11 - 12 ani cât a fost prim-ministru, să o concretizeze.

"O nouă Turcie ar trebui să fie o Turcie, cum spun analiştii, post-kemalistă, dar asta înseamnă o nouă Constituţie. Pentru o nouă Constituţie nu are şi nu cred că va avea nici anul viitor, în alegerile de anul viitor, o majoritate parlamentară care să îi asigure acea schimbare a Constituţiei. Din punct de vedere economic, va fi presat de probleme majore.

"Deficitul de cont curent este uriaş şi crescând, vorbim de ordinul miliardelor. Şi toate analizele spun că producţia internă nu poate creşte la infinit, exporturile nu pot fi susţinute cu situaţia lirei turceşti. Se aşteaptă investiţii străine, iar investiţiile străine tind să scadă, în condiţiile în care stabilitatea politică este ameninţată", a spus profesorul Dragoş Mateescu.

La ceremonia de învestitură a preşedintelui Turciei, România va fi reprezentată de premierul Victor Ponta.


Etichete TurciapremierRecep Tayyip ErdoganpreședinteînvestireDragoș Mateesculector de ştiinţe politice la Universitatea Economică din IzmirRomîniaVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live