Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE extinde sprijinul pentru fermieri

Sunt măsuri excepţionale pentru fermierii afectaţi de prelungirea de către Rusia a interdicţiei importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană.

CE extinde sprijinul pentru fermieri

Articol de Laurenţiu Văduva, 01 August 2015, 08:41

Comisia Europeană a decis să extindă şi pe parcursul anului viitor unele măsuri de siguranţă şi sprijinire a producătorilor de lactate, legume şi fructe.

Sunt măsuri excepţionale pentru fermierii afectaţi de prelungirea de către Rusia a interdicţiei importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană.

În prezent, Comisia Europeană lucrează la ultimele formalităţi necesare punerii în practică a acestei decizii. Discuţiile cu experţii statelor membre au avut deja loc.

Intenţia de a prelungi o parte din măsurile existente a fost exprimată pentru prima dată de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, la reuniunea miniştrilor europeni de resort din 13 iulie.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

El spunea atunci că măsurile luate de Bruxelles au demonstrat deja solidaritatea Uniunii Europene cu fermierii cei mai afectaţi de embargoul Rusiei, astfel încât efectele acestei interdicţii să fie minime.

Pentru sectorul lactate, măsurile constau în intervenţii ale Uniunii Europene pentru achiziţionarea şi stocarea surplusului de produse, pentru a putea fi vândute mai târziu, dar şi în sprijinirea femierilor, pentru a-şi putea vinde, la un preţ negociat şi în anumite cantităţi şi condiţii de calitate, produsele afectate de condiţiile speciale ale pieţei.

Comisia a decis să prelungească aplicarea acestor intervenţii până la 29 februarie 2016. În caz contrar, ele şi-ar fi încetat validitatea la 30 septembrie.

Pentru fructe şi legume, Comisia propune extinderea măsurilor de sprijin cu un an, adică până la 30 iunie 2016.

Potrivit comunicatului executivului european, vor fi acoperite toate categoriile principale de produse, inclusiv piersicile şi nectarinele afectate de embargoul rusesc.

Măsurile constau în distribuirea gratuită a surplusului către organizaţiile caritabile sau folosirea acestora şi în alte scopuri, precum distilarea sau consumul animal.

Mai sunt avute în vedere măsuri precum aşa-numitele green harvesting sau non-harvesting, în care fermierii primesc plăţi compensatorii pentru că au acceptat fie să nu-şi mai recolteze producţia, fie să o recolteze verde, înainte de coacere.

Comisia va aloca cote statelor membre care au exportat în ultimii trei ani în Rusia cantităţi semnificative din produsele vizate.

Fermierii din Uniunea Europeană sunt supuşi în acestă perioadă unei duble presiuni.

Prima este scăderea semnificativă a cererii globale pentru lapte şi produse lactate în anul 2014 şi prima jumătate a lui 2015, din cauza diminuării importurilor Chinei.

Cea de-a doua este decizia Rusiei de a prelungi cu un an, adică până în august 2016, a interdicţiei importurilor de produse agricole din Uniunea Europeană, măsură pe care Bruxelles-ul o consideră ilegală şi injustă.