Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ce este "guvernul digital"

Sunt întrebările la care au încercat să răspundă factori de decizie din UE, experţi şi oameni de afaceri reuniţi timp de două zile la Amsterdam.

Ce este "guvernul digital"

Articol de Laurenţiu Văduva, 08 Iunie 2016, 10:28

Ce este "guvernul digital " şi cum vor schimba noile tehnologii relaţia executivului cu oamenii şi mediul de afaceri ?

Sunt întrebările la care au încercat să răspundă factori de decizie din Uniunea Europeană, experţi şi oameni de afaceri reuniţi timp de două zile la Amsterdam într-o conferinţă organizată de preşedinţia olandeză a Uniunii Europene.

„Digital and Open Government: Next Step to Maturity” – „Guvernul Digital şi Deschis: următorul pas spre maturitate”. Acesta este titlul Conferinţei care s-a dorit a fi o discuţie deschisă şi interactivă pe teme considerate strategice din punctul de vedere al digitalizării guvernelor. Totul în conformitate cu Planul de Acţiune al Uniunii Europene pentru accelerarea transformării digitale a guvernelor în perioada 2016-2020.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

„Guvernul deschis” este transparent şi are o rată mare de comunicare a informaţiilor, legături mult mai bune cu mediul social şi de business şi oferă administraţiilor locale servicii mai prietenoase pentru utilizatori. „Open Data” – Datele transparente - este un alt concept în care anumite informaţii publice sunt oferite gratuit pentru folosire şi chiar editare.

Discuţiile s-au axat pe trei mari capitole: Noua relaţie cu cetăţenii şi mediul de afaceri, folosirea mai bună a datelor şi încrederea în Guvernul Digital.

S-a pus problema cum putem servi grupuri mari de cetăţeni care utilizează tehnologiile digitale fără a-i exclude pe cei care nu ştiu să le folosească ? Ei sunt cam jumătate de populaţia UE ! Cum pot beneficia guvernele de experienţa utilizatorilor de astfel de tehnologii ? S-au introdus conceptele „Open by default” (cultura deschiderii), „Digital by default” (folosim tehnologia digitală dar nu-i excludem pe cei care nu o utilizează) şi „User Centricity” (folosirea din ce în ce mai mare, în serviciile publice, a experienţei oamenilor familiarizaţi cu tehnica digitală).

Apoi: este important ca oamenii să nu fie nevoiţi să intoducă aceleaşi date în mod repetitiv.
Încredrea în guverne este crucială în funcţionarea unei democraţii, iar lumea digitală impune noi aspecte ale încrederii. Cetăţenii şi companiile transferă o serie de informaţii guvernelor, iar acestea au nevoie la rândul lor să ştie că aceste date corespund realităţii şi sunt aduse la zi.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Andrus Ansip – comisar european pentru Piaţa Unică Digitală – a cerut imperativ participanţilor să aplice toate recomandările rezultate în urma acestei conferinţe în organizaţiile pe care le reprezintă şi chiar în viaţa lor privată. Digitalizarea reduce costurile, îmbunătăţeşte democraţiile, aduce deschidere şi transparenţă şi conservă mediul înconjurător.