Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE doreşte desfiinţarea tarifelor suplimentare pentru roaming

"Roamingul nu are sens pe o piaţă unică şi este de-a dreptul o formă de nebunie economică", a spus comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 18 Februarie 2014, 08:56

Comisia Europeană a publicat luni un nou studiu referitor la piaţa de telecomunicaţii.

Potrivit specialiştilor de la Bruxelles, actuala strategie de stabilire a preţurilor restrânge semnificativ potenţialul pe care această piaţă îl are.

Sondajul dat publicităţii luni completează eforturile Comisiei de a crea o piaţă unică a serviciilor telecom.

Concret, potrivit consultării făcute în rândul a 28.000 de cetăţeni ai Uniunii, reiese că 94% dintre ei folosesc în mod limitat serviciile de internet atunci când călătoresc în alt stat decât cel de origine.

Foarte mulţi respondenţi, un sfert, declară ca preferă pur şi simplu să-şi închidă telefonul mobil din cauza tarifelor mari în roaming.

Audio: CE doreşte desfiinţarea tarifelor suplimentare pentru roaming.

Mai mult, numai o persoană din zece declară că şi-ar verifica adresa de email la fel de des în alt stat şi milioane de utilizatori preferă, potrivit statisticilor, să trimită mesaje text în loc să iniţieze apeluri telefonice.

În tot acest context, Comisia Europeană susţine că atât clienţii, cât şi companiile din domeniu au foarte mult de pierdut.

Cele din urmă ar rata şansa de a beneficia de o piaţă de 300 de milioane de utilizatori, sinonim cu pierderi economice uriaşe.

Totodată - atrage atenţia comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes -, efectele negative se extind şi spre alte întreprinderi, cum sunt cele care dezvoltă aplicaţii pentru telefoane mobile şi tablete.

Neelie Kroes insistă că a venit vremea eliminării totale a roamingului.

"Sunt cu adevărat şocată de aceste rezultate ale sondajului. Este clar că trebuie să terminăm ce am început şi să eliminăm odată pentru totdeauna tarifele pentru roaming. Nu e vorba de o simplă luptă între turişti şi societăţile de telecomunicaţii.

"Milioane de societăţi trebuie să achite costuri suplimentare din cauza roamingului, iar societăţi precum dezvoltatorii de aplicaţii înregistrează şi ele pierderi de venituri. Roamingul nu are sens pe o piaţă unică şi este de-a dreptul o formă de nebunie economică", a spus Neelie Kroes.

Comisia Europeană a impus deja o reformă pe piaţa serviciilor telecom.

Anul trecut, tarifele au scăzut considerabil şi primele rezultate sunt spectaculoase.

Serviciile de date în roaming au crescut, comparativ cu anul 2008, cu 1.500%.

Obiectivul Comisiei Europene este ca, în următorii doi ani, telefoanele şi alte dispozitive inteligente să poată fi folosite la tarifele din statele naţionale atunci când utilizatorul călătoreşte oriunde în Uniune.

Tweet when travelling? 47% of us don't: time to end the #roaming madness. #ConnectedContinentpic.twitter.com/OWJrcplQ6J

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) February 17, 2014