Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

6 Mai 2015
Vizualizari: 1219
Comentează add

Prognozele economice de primăvară ale Comisiei Europene arată o creştere economică moderată în statele membre, iar aceasta este inegală de la o ţară la alta.

CE: Creşterea economică se menține robustă în România

cerasela-radulescu-bruxelles

 Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles. Foto: Arhivă.

Cea mai însorită primăvară, după mulţi ani, pentru economia Uniunii Europene - se pronunţa, astăzi, la lansarea previziunilor economice comunitare semestriale, comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici.

Singura zonă noroasă - pentru a păstra jocul de cuvinte - rămâne Grecia, dar, altfel, Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările de creştere ale zonei euro pentru acest an.

Pentru România, previziunile arată, că anul acesta şi în 2016, creşterea economică va rămâne robustă.

Prognozele economice de primăvară ale Comisiei Europene arată o creştere economică moderată în statele membre, iar aceasta este inegală de la o ţară la alta.

În România, creşterea economică se estimează că va rămâne robustă anul acesta şi cel viitor, susţinută de consumul privat solid şi de redresarea investiţiilor.

Inflaţia ar urma să înregistreze anul acesta o scădere record, iar procesul de consolidare fiscală s-ar putea schimba în 2016.

În acelaşi timp, România este printre puţinele ţări în care se înregistrează o creştere legată de gradul de ocupare a forţei de muncă - arată cifrele estimative ale Comisiei.

Este pentru prima dată când ocuparea forţei de muncă va creşte, de la începutul crizei economice.

De asemenea, rata şomajului va scădea anul acesta la 6,6% şi 6,4% anul viitor. În acelaşi timp, creşterea Produsului Intern Brut va rămâne peste potenţial, la 2,8%, în principal datorită consumului privat şi a investiţiilor.

Executivul comunitar estimează, că încredera consumatorilor, aflată la un nivel ridicat în România, aşteptata creştere a salariilor, reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente, perspectiva favorabilă a pieţei muncii şi inflaţia scăzută, vor majora veniturile de care beneficiază populaţia din România.

Investiţiile private vor continua şi ele să crească anul acesta, iar cele publice la fel, datorită absorbţiei fondurilor europene.

Deficitul bugetar va ajunge la 1,6 din Produsul Intern Brut, anul acesta şi la 3,5%, anul viitor - mai spune Comisia, în aceste previziuni de primăvară, bazate pe ipoteze externe, referitoare la ratele de schimb la cele ale dobânzilor şi la preţurile produselor de bază.

Exporturile româneşti ar urma să continue să crească atât anul acesta cât şi anul viitor, dar într-un ritm mai lent, în timp ce majorarea cererii interne stimulează creşterea importurilor.

Prognoza Comisiei Europene arată, totodată, o creştere economică moderată pentru statele membre.

Uniunea Europeană ar urma să înregistreze o creştere economică de 1,8 anul acesta, faţă de 1,7, aşa cum fusese estimat anterior, în iarnă, urmând ca anul viitor să avanseze până la 2,1%.

Avansul economiei va duce la scăderea ratei şomajului în zona euro, dar şi la creşterea inflaţiei - spune Comisia Europeană.  Pierre Moscovici, vicepreşedinte: "Activitatea economică beneficiază de pe urma scăderii preţului petrolului, deprecierii substanţiale a monedei euro şi efectelor pozitive ale programului de relaxare cantitative, adoptată de către Banca Centrală Europeană.

"Acestea ar trebui să întărească economia zonei euro în general şi să avem creştere economică, atât anul acesta, cât şi cel viitor", spune Pierre Moscovici.  

În acelaşi timp, pentru Grecia, prognozele s-au înrăutăţit, deşi ieşirea Greciei din zona euro este negată de către acelaşi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Pierre Moscovici.

"Ieşirea Greciei din zona euro nu este o opţiune.

"Comisia nu ia în calcul această variantă şi nu pregătim în vreun fel această ieşire", afirmă Pierre Moscovici.  

În previziunile de astăzi, cu caracter orientativ pentru politicile Uniunii Europene, legate de semestrul european, se mai arată, că redresarea economică din zona euro este sprijinită de către Germania, cea mai mare economie din Europa, care ar urma să înregistreze un avans de 1,9%, anul acesta, şi de 5%, anul viitor.

Şi Produsul Inetrn Brut al Spaniei este aşteptat să crească.

În acelaşi timp, Franţa, care a înregistrat un deficit bugetar peste limita admisă în Uniunea Europeană, de 3%, se apropie de cerinţele stabilite de către Bruxelles cu un deficit aşteptat să ajungă la 3,8 %, anul acesta.

Astfel, Comisia Europeană a revizuit prognoza sa din februarie, în cazul Franţei, care anticipa pentru acestă ţară un deficit de 4,1%, anul acesta din Produsul Intern Brut.


Etichete Creşterea economică se menține robustă în RomâniaComisia Europeanăcomisarul pentru afaceri economice şi monetarePierre Moscovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live