Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

4 Ianuarie 2019
Vizualizari: 939
Comentează add

Sfârșit de săptămână aglomerat pe pârtii și trambuline, în Cupele Mondiale.

Ce competiții propun sporturile de iarnă în acest weekend

gabriel-bucur

Sursa foto: FIS Ski Jumping

Primul weekend din noul an aduce atât de multe competiții încât aproape că am uitat că luni eram încă în 2018. „Vinovate” pentru aglomerația din calendar sunt cam toate sporturile populare, de la fotbalul din Anglia, Spania și Emiratele Arabe Unite (unde începe Cupa Asiei pe națiuni) la tenisul din Asia, Australia și Noua Zeelandă. Și de la baschet, handbal și volei până la, evident, sporturile de iarnă, asupra cărora ne vom îndrepta în cele ce urmează.

Turneul celor Patru Trambuline, poate cea mai așteptată parte din Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, a intrat în a doua jumătate a competiției, compusă din etapele din Austria. Astăzi, la Innsbruck, „japonezul zburător” Ryoyu Kobayashi, surpriza acestui sezon, a reușit să câștige și a treia întrecere a turneului de la cumpăna dintre ani, iar dacă va repeta isparava și duminică, la Bischofshofen, va pătrunde în clubul exclusivist al săritorilor care s-au impus de-a lungul întregului Turneu al celor Patru Trambuline, din care mai fac parte Sven Hannawald (cu performanța din 2002) și Kamil Stoch (triumfător anul trecut).

Niponul în vârstă de 22 de ani bucură privirile cu zborurile sale și îi uimește inclusiv pe adversari, dovadă că austriacul Stefan Kraft, cel care a încheiat pe poziția a doua, astăzi, a spus despre Kobayashi că este dintr-o cu totul altă ligă. Are 856 de puncte, cu aproape 350 de puncte în plus față de polonezii Piotr Żyła și Kamil Stoch, care închid podiumul Cupei Mondiale, iar sezonul e abia la jumătate.

Ne mutăm la Cupa Mondială de schi alpin, care ajunge în Croația, la Zagreb. Sâmbătă, americanca Mikaela Shiffrin și slovaca Petra Vlhová vor avea o nouă întrecere tare la slalom, după ce, în prima zi a anului, cele două s-au duelat direct, în etapa de slalom paralel de la Oslo. În Norvegia a triumfat Vlhová, astfel că Shiffrin caută să-și ia revanșa. Sigur că statutul din ierarhia generală provizorie o recomandă pentru victorie: schioarea din Colorado are 1.114 puncte, aproape dublu față de Vlhová, ocupanta locului secund, cu rezultate remarcabile atât în probele tehnice (slalom și slalom uriaș), cât și în cele de viteză (coborâre și super-G).

Duminică, în slalomul masculin de la Zagreb, favoriți vor fi austriecii, mai exact Marcel Hirscher, liderul Cupei Mondiale, și Marco Schwarz, al doilea în clasamentul probei și câștigătorul de la slalomul paralel de marți.

Trecem la schi fond. În nordul Italiei, la Val di Fiemme, se vor desfășura ultimele patru concursuri din Turul de schi, competiție din cadrul Cupei Mondiale. Începem cu fetele, care, sâmbătă, vor participa la cursa de 10 kilometri stil clasic cu start în masă, în vreme ce duminică va fi etapă de urmărire 9 kilometri stil liber în urcare. Norvegia domină clasamentul general, prin Ingvild Østberg, cea care s-a impus, zilele trecute, în ambele provocări de la Oberstdorf.

La masculin, în prima zi vor trebui parcurși 15 kilometri în stil clasic cu start în masă, iar a doua zi va programa proba de urmărire 9 kilometri stil liber în urcare. Norvegianul Johannes Klæbo este în mare formă, cu două succese în cele trei etape din acest început de an, tot mai aproape de liderul ierarhiei, rusul Alexander Bolshunov, de care îl mai despart câteva puncte.

Calendarul aduce, după o pauză de două săptămâni, și etape din Cupa Mondială de combinată nordică, o competiție destinată doar băieților. În sudul Estoniei, la Otepää, pe o trambulină normală de 100 de metri și o distanță de schi fond de 10 kilometri, norvegianul Jarl Magnus Riiber, cu 5 victorii din 7 în actualul sezon, va încerca să se distanțeze și mai mult în fruntea clasamentului.

Nu uităm de bob, sanie și skeleton, ramuri sportive active de asemenea, mâine și poimâine, la Altenberg și Königssee, în Germania. De altfel, nemții domină aproape toate clasamentele posibile din cele trei Cupe Mondiale.


Etichete sporturi de iarnasarituri cu schiurileschi fondschi alpincombinata nordicabobsanieskeleton

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live