Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

26 Noiembrie 2021
Vizualizari: 299
Comentează add

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că se va consulta cu factorii decizionali interni din domeniul sanitar.

CE cere suspendarea temporară a călătoriilor din şi spre sudul Africii

radio-romania-actualitati

 

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că se va consulta cu factorii decizionali din plan intern în domeniul sanitar şi în cel mai scurt timp posibil, autorităţile naţionale vor anunţa măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africană a SARS-CoV-2. "Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluţia pandemiei în plan naţional şi internaţional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România şi vom anunţa în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2", precizează premierul Nicolae Ciucă într-o postare apărută în această seară pe pagina de Facebook a Guvernului.

Experţii cu care a discutat astăzi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au confirmat că e nevoie de măsuri de precauţie în Uniunea pentru a opri răspândirea noii mutaţii. Comisia Europeană propus astăzi statelor membre să suspende temporar călătoriile din şi spre zona de sud a continentului african.


Reporter RRA - Carmen Gavrilă: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că toate statele membre, prin coordonare, ar trebui să activezi aşa numitul Mecanism de siguranţă prin care să fie suspendate toate zborurile spre ţările din sudul Africii, unde a apărut o nouă tulpină a SARS-CoV-2 extrem de contagioasă. Ursula von der Leyen a avertizat că potrivit experţilor, mutaţiile se pot răspândi rapid în doar câteva luni în toată lumea.


Ursula von der Leyen: E important ca noi toţi în Europa să acţionăm rapid, hotărâţi şi uniţi. Toate zborurile spre ţările afectate de noua tulpină trebuie suspendate până când vom avea o imagine mai clară despre gradul de pericol presupus de această mutaţie. Călătorii care revin din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantină. Am discutat cu oameni de ştiinţă şi producători de vaccinuri şi ei susţin în întregime măsurile de precauţie propuse de Comisie pentru a evita răspândirea globală a acestei mutaţii.


Reporter RRA - Carmen Gavrilă: Ursula von der Leyen a făcut apel şi la alte măsuri, ca purtarea măştii şi vaccinarea inclusiv cu doza denumită booster, de întărire a imunităţii, pentru ca oamenii de ştiinţă să aibă timp să adapteze vaccinurile la noile mutaţii, aşa cum e prevăzut în contractele Uniunii cu producătorii de vaccinuri. Noua tulpină, denumită Botswana, pare să fie cea mai periculoasă de până acum. Potrivit primelor date, experţii spun că are 32 de mutaţii pe proteină Spike şi e, cel mai probabil, cea mai rezistentă la vaccinuri. Tulpină e posibil să fie chiar mai contagioasă decât Delta, de vreme ce în Africa de Sud, de exemplu, numărul cazurilor de infectare s-a dublat de la o zi la alta. Câteva cazuri au fost deja depistate în Israel, iar Marea Britanie se pregăteşte pentru ce e mai rău, de vreme ce au fost numeroase zboruri spre şi dinspre ţările africane afectate. Recent Germania, Franţa, Italia, Israel, Marea Britanie şi Cehia au suspendat zborurile spre ţările din sudul Africii.


Etichete variantei sud-africană a SARS-CoV-2tulpina Botswanapandemia covid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live