Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PET CLUB Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

13 Iulie 2012
Vizualizari: 1484
Comentează add

Comisia Europeană a publicat principalele cerinţe ale executivului european faţă de autorităţile române pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei.

CE cere României "să respecte independenţa justiţiei"

luminita-apostol

Comisia Europeană. Foto: Parlamentul European.

Comisia Europeană a publicat vineri, la Bruxelles, principalele cereri adresate României şi prezentate, joi, premierului Victor Ponta şi pentru care aşteaptă un răspuns până luni.

Prim-ministrul a promis, însă, după întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, să răspundă încă de vineri tuturor întrebărilor, astfel încât Comisia să aibă destul timp pentru evaluare până miercuri, când va publica raportul referitor la justiţia din România.   

Într-o listă în 11 puncte sunt sintetizate principalele cerinţe ale Comisiei faţă de autorităţile române, pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei şi pentru restabilirea încrederii.

Comisia a cerut, între altele, restabilirea puterilor Curţii Constituţionale şi, implicit abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 38, restabilirea regulilor majorităţii necesare pentru validarea referendumului şi, implicit, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 41, excluderea oricărei ordonanţe de urgenţă pentru deciziile care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului sau Constituţia şi din situaţiile care nu sunt urgente şi respectarea imediată a tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.

Comisia Europeană a făcut apel ca preşedintele interimar să nu facă nominalizări pentru postul de procuror general şi pentru cel de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe perioada mandatului său şi nici să nu acorde graţieri.

De asemenea, Comisia a cerut ca miniştrii să fie numiţi doar dacă nu există condamnări la adresa lor, iar cei care au condamnări să demisioneze.

Comisia Europeană a mai spus că membrii parlamentului României pentru care există condamnări pentru fapte de corupţie la nivel înalt sau decizii finale privind incompatibilitatea şi conflictul de interese trebuie să demisioneze.

Comisia Europeană a mai cerut numirea unui Avocat al Poporului, care să aibă sprijinul tuturor forţelor politice şi printr-o procedură transparentă şi obiectivă şi, de asemenea, a cerut evitarea publicării selective în Monitorul Oficial în scopuri politice şi, în special, pentru a evita aplicarea deciziilor judicare. 

Premierul Victor Ponta a dat asigurări în discuţiile avute cu înalţii demnitari europeni că guvernul va respecta deciziile Curţii Constituţionale şi că va corecta acele eventuale aspecte negative semnalate de Comisia Europeană.

La rândul său, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a spus că exclude schimbarea procurorului general, precum şi orice schimbare în instituţii precum DNA şi Parchetul General în perioada în care va asigura interimatul la preşedinţia României.

De asemenea, Crin Antonescu a dat asigurări că în perioada în care va asigura acest interimat nu va face graţieri.


Etichete Victor PontaCrin AntonescuComisia Europeanăreferendumjustiţiecerinţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live