Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Analiza anuală privind situația economică și socială din statele membre

Comisia Europeană a publicat analiza sa anuală privind situația economică și socială din statele membre.

CE: Analiza anuală privind situația economică și socială din statele membre

Articol de Arina Petrovici, 28 Februarie 2017, 10:36

Comisia Europeană a publicat analiza sa anuală privind situația economică și socială din statele membre. Aceasta include și o evaluare a dezechilibrelor care încă mai există. Detalii – în rubrica realizată, în această seară, de Arina Petrovici.

Ţările Uniunii Europene înregistrează progrese în punerea în practică a orientărilor de politică primite anul trecut, referitoare la aşa-numitul „triunghi virtuos”: stimularea investițiilor, continuarea reformelor structurale și aplicarea de politici bugetare responsabile.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Cele 27 de rapoarte de țară publicate zilele trecute (pentru toate statele membre în afară de Grecia, care face obiectul unui program de ajustare macroeconomică) prezintă analiza anuală realizată de serviciile Comisiei privind situația economică, inclusiv o evaluare a dezechilibrelor macroeconomice, după caz. În urma publicării, în noiembrie, a analizei anuale a creșterii pentru acest an și a recomandărilor pentru zona euro, care stabileau prioritățile la nivel european, rapoartele de acum pun accentul pe dimensiunea națională a semestrului european.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, consideră că analiza arată că strategia Comisiei bazată pe stimularea investițiilor, continuarea reformelor structurale și aplicarea de politici bugetare solide dă roade. Iar politicile naționale și cele comunitare ar trebui să vizeze consolidarea rezistenţei tuturor economiilor și să facă în aşa fel încât efectele redresării să fie resimțite de toți cetățenii.

La rândul său, Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, a remarcat că rata de ocupare a forței de muncă continuă să se îmbunătățească, iar salariile – să crească. Această revenire la o creștere moderată – a mai spus dna Thyssen – este un moment oportun pentru a combate mai eficient riscul sărăciei, inegalitatea salarială și inegalitatea de șanse. În schimb, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, a avertizat că, chiar dacă multe țări din Uniune au continuat să facă progrese în ce privește soluționarea principalelor lor dificultăți economice, eforturile lor sunt încă insuficiente. Ținând cont de climatul de nesiguranță în care ne aflăm, un lucru este clar: pentru a depăși aceste dificultăți, guvernele actuale și succesorii lor trebuie să ia măsuri ferme – a mai spus comisarul.

Printre riscurile evidenţiate în document figurează excedentele importante de cont curent, care nu sunt decât parțial ajustate, în timp ce stocul mare de credite neperformante afectează sectorul financiar în anumite state membre.