Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Ajutor umanitar de 52 de milioane de euro pentru proiecte în educație

Ajutor umanitar de 52 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul educaţiei, acordat de Comisia Europeană.

CE: Ajutor umanitar de 52 de milioane de euro pentru proiecte în educație

Articol de Mihaela Mihai, 07 Aprilie 2016, 08:49

Comisia Europeană a decis acordarea unui ajutor umanitar de 52 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul educaţiei. Beneficiarii vor fi copiii aflaţi în zonele de conflict, dar şi în alte situaţii de urgenţă.

Pachetul reflectă angajamentul luat anul trecut de Comisia Europeană de a mări sprijinul pe care îl acordă educaţiei în situaţii de urgenţă de la 1 la 4% din bugetul total pentru ajutor umanitar.

Finanţarea creşte astfel de la 11 milioane de euro în 2015 la 52 de milioane de euro în acest an.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Banii vor fi folosiţi pentru a sprijini peste 2.300.000 de copii din 42 de ţări ale lumii.

Accentul se va pune pe regiunile în care copiii sunt expusi unui risc mai ridicat de a nu avea acces la sistemul de învăţământ sau de a fi nevoiţi să-şi întrerupă studiile. Se întâmplă acest lucru în Orientul Mijlociu, în special în Siria şi în Irak, în Africa de Est, Africa Centrală, dar şi în Africa de Vest, totodată şi în Asia, America Centrală, Columbia şi Ucraina.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a vorbit despre pericolul unor generaţi pierdute şi despre motviele care stau la baza acestui ajutor.

Christos Stylianides: 37 de milioane de copii nu pot merge în momentul de faţă la şcoală în zonele afectate de crize. Nu putem sta deoparte, trebuie să acţionăm imediat, fiecare copil are dreptul la educaţie. O investiţie în educaţia copiilor înseamnă o investiţie în viitorul lor. Şcoala oferă un scut puternic împotriva radicalizării şi chiar împotriva căsătoriilor forţate. Educaţia îi protejează pe copii pentru a nu deveni victime ale teroriştilor sau ale organizaţiilor criminale.

Ajutorul va ajunge la beneficiari prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale, al agenţiilor ONU, dar şi al unor organizaţii internaţionale. Cu aceşti bani, de exemplu, Unicef va putea îmbunătăţi condiţiile din şcolile rămase deschise în oraşul sirian Alep prin furnizarea de panouri şcolare. Şcolile de aici sunt deseori afectate de întreruperi ale curentului electric.

Copiii sirieni vor putea avea totodată avea acces la resurse digitale, prin intermediul unor calculatoare şi tablete achiziţionate la preţuri mici.

Un alt exemplu vine din Etiopia, unde organizaţia "Salvaţi copiii" promite să îmbunătăţească accesul la un învăţământ de calitate pentru copiii din taberele de refugiaţi.

Vor fi organizate aici cursuri de formare pentru profesori şi vor fi renovate sau vor fi create spaţii de învăţare noi şi sigure.