Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, ajutor suplimentar pentru băncile grecești

Decizia de aprobare a unui ajutor de stat pentru Piraeus Bank a fost luată pe baza planului de restructurare modificat.

Articol de Victor Gheorghe, 03 Decembrie 2015, 10:33

Comisia Europeană a aprobat un ajutor suplimentar de 2,72 miliarde de euro pe care Guvernul de la Atena îl va acorda celui mai mare grup bancar elen.

Decizia de aprobare a unui ajutor de stat pentru Piraeus Bank a fost luată pe baza planului de restructurare modificat, realizat după publicarea rezultatelor testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană.

Într-un comunicat, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a salutat faptul că banca în cauză a acoperit o parte semnificativă a necesităților de capital de la investitori privaţi.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Ea a spus că acesta este un semn de încredere al pieţei, dar că este necesar să se insiste pe continuarea aplicări planului de restructurare.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțat recent de Banca Centrală Europeană, și la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază.

Multe dintre băncile grecești sunt deținute de stat și mai au doar puțini acționari privați. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei, principalul acționar al băncilor elene, va furniza 75% din ajutorul necesar prin intermediul obligațiunilor convertibile și 25% în schimbul acțiunilor noi ce vor fi emise de creditori.

Dacă băncile acoperă deficitul de capital de 4,4 miliarde de euro de la investitorii privați, ajutorul de stat de la Fondul de Stabilitate va acoperi restul de până la 14,4 miliarde de euro, au anunțat recent autoritățile elene.

Este a doua oară în ultimele 18 luni când băncile elene solicită fonduri de la investitori. În ultimii ani, situaţia acestor instituţii financiare s-a înrăutățit pe fondul declinului economiei și al majorării valorii creditelor neperformante.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricții asupra mișcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile grecești au încetinit, în condițiile în care, în primele luni ale anului, deponenții au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.