Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: ajutor financiar sporit pentru Irak

Comisia Europeană a anunţat o sporire a ajutorului financiar acordat Irakului care se confruntă cu o gravă criză umanitară.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 14 August 2014, 10:22

Noul ajutor se ridică la 5 milioane de euro şi a fost anunţat la finalul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de state membre ale UE.

Banii vor fi folosiţi în sprijinul sutelor de mii de civili care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza violenţelor din ultimele săptămâni - după cum a precizat comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva.

"Noul ajutor va fi de folos sutelor de mii de irakieni, inclusiv grupurilor minoritare care au fugit în munţi. Vom acorda asistenţă de urgenţă populaţiilor strămutate, dar şi comunităţilor sărace care îi primesc pe refugiaţi".

Audio: CE: ajutor financiar sporit pentru Irak.

Ea a amintit şi faptul că în Kurdistanul irakian sunt refugiaţi sirieni, iar un ajutor ar fi, de asemenea, necesar pentru această populaţie. În opinia Kristalinei Gheorghieva situaţia din Irak devine tot mai gravă de la o zi la alta.

Potrivit datelor Naţiunilor Unite - numai în ultima săptămână din cauza violenţelor, puse la cale de rebelii sunniţi islamişti, membri ai grupării statului islamic, aproape 200 de mii de civili din Nordul Irakului s-au refugiat în munţi şi riscă să moară de foame şi de sete.

În iunie Comisia Europeană a mai deblocat un ajutor de 5 milioane de euro, iar prin noua sumă ajutorul european acordat în acest an Irakului ajunge la 17 milioane de euro.

Din 2007 şi până acum ajutorul umanitar acordat de Comisia Europeană Irakului a fost de aproape 150 de milioane de euro.

Bruxellesul este totodată hotărât să susţină financiar dezvoltarea Irakului pe termen lung.

În următorii 7 ani Uniunea Europeană îşi propune să contribuie cu aproximativ 75 de milioane de euro la consolidarea sistemului juridic al acestei ţări şi la respectarea drepturilor omului.

Potrivit comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, fondurile vor fi folosite şi pentru susţinerea şcolilor irakiene şi a sectorului energetic