Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE acuză Google de abuz de poziție dominantă

Comisia Europeană a acordat luni companiei Google o prelungire, până în 17 august, a termenului până la care să răspundă acuzaţiilor de abuz de poziţie dominantă.

Articol de Arina Petrovici, 30 Iunie 2015, 12:47

Comisia Europeană a acordat luni companiei Google o prelungire, până în 17 august, a termenului până la care să răspundă acuzaţiilor de abuz de poziţie dominantă.

Executivul de la Bruxelles acuză Google că a abuzat de poziţia pe care o are în Europa, favorizând "în mod sistematic" serviciul “Google shopping” pentru compararea preţurilor produselor, în detrimentul altor instrumente similare.

La mijlocul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunțat și iniţierea unei investigaţii oficiale împotriva Google, vizând sistemul de operare Android pentru smartphone-uri.

Comisarul european pentru Concurenţă Margrethe Vestager îşi exprima îngrijorarea că Google a oferit un avantaj nedrept propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcând astfel reglementările antitrust ale Uniunii Europene.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Acum, Google are ocazia să convingă Comisia că situaţia nu stă aşa.

Dacă investigaţia va confirma îngrijorările Bruxelles-ului, atunci Comisia Europeană ar putea impune amenzi de până la 10% din veniturile obţinute de Google la nivel global şi i-ar putea cere să-şi modifice practicile de conducere a afacerilor.

Google a avut iniţial la dispoziţie 10 săptămâni pentru a răspunde acuzaţiilor Comisiei Europene şi, ulterior, posibilitatea de a fi audiată, pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Luni, a primit o prelungire pe care a solicitat-o pentru a examina documentele transmise de Executivul de la Bruxelles – a anunţat purtătorul de cuvânt al companiei, Al Verney.

Prin investigaţia vizând sistemul de operare Android pentru telefoanele inteligente, Comisia Europeană vrea să afle dacă Google impune sau nu condiţii necompetitive producătorilor de telefoane inteligente, care favorizează, în cele din urmă, aplicaţiile produse de compania americană, cum ar fi YouTube.

“Smartphone-urile, tabletele şi dispozitivele de această natură joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa de zi cu zi a oamenilor şi vreau să mă asigur că pieţele din acest domeniu pot creşte fără limitări impuse de altă companie” – a explicat Margrethe Vestager.

Google, însă, a respins orice acuzaţii pentru presupuse practici neconforme cu legislaţia europeană, argumentând că Android este o platformă deschisă, distribuită gratuit.