Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE actualizează lista companiilor aeriene interzise în UE

Comisia Europeană a actualizat lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicții sau al unor restricții de funcționare în Uniunea Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 06 Decembrie 2013, 10:22

Principala noutate este introducerea pe listă a tuturor companiilor aeriene din Nepal.

Potrivit Comisiei Europene, măsura a fost luată pe baza informațiilor privind siguranța obținute din diferite surse și în urma unei audieri atât cu autoritățile aeronautice nepaleze, precum și cu un număr de transportatori nepalezi.

Ca urmare a acestei decizii, operatorii și agențiile de voiaj sunt obligate să-i informeze pe cetățenii europeni, care vor avea dreptul la rambursare în cazul în care și-au cumpărat deja bilet pe un zbor operat de un transportator nepalez.

Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei, responsabil cu transporturile, şi-a exprimat speranţa că această interdicţie va ajuta autoritățile aeronautice din Nepal să amelioreze siguranța aviației.

Audio: Comisia Europeană a actualizat lista companiilor aeriene cu interdicţii.

El a precizat că a cerut deja Agenției Europene de profil să pregătească un proiect de asistență pentru Nepal.

EU to provide technical assistance to #Nepal to rebuild #aviation#safety oversight. http://t.co/ewT3U8g3o8

— Siim Kallas (@SiimKallasEU) December 5, 2013

Comisia Europeană anunţă, totodată, că a decis menţinerea deciziei de interzicerea a zborurilor din Libia către Uniunea Europeană.

Restricția a fost aplicată de la revoluția libiană tuturor companiilor aeriene titulare ale unei licențe eliberate în Libia.

De asemenea, lista Uniunii Europene pentru siguranța aeriană a făcut obiectul unor actualizări tehnice suplimentare în urma eliminării de pe listă a unor companii aeriene care au încetat să existe și a adăugării unor noi companii care au fost înființate recent într-o serie de țări supuse unor interdicții: Kârgâzstan, Kazahstan, Indonezia și Mozambic.

Decizia Comisiei are la bază opinia unanimă a Comitetului european pentru siguranța aeriană, care s-a întrunit în perioada 19-21 noiembrie 2013.

Comitetul european pentru siguranța aeriană este alcătuit din experți în siguranța aviației din fiecare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, precum și din Norvegia, Islanda, Elveția și din partea Agenției Europene de Siguranță a Aviației.

Decizia Comisiei a primit, de asemenea, un aviz pozitiv din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri, se mai precizează în comunicatul publicat la Bruxelles.

Noua listă o înlocuiește și o actualizează pe cea anterioară, adoptată în iulie 2013 și poate fi consultată pe pagina de internet a Comisiei.