Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

18 Aprilie 2014
Vizualizari: 1436
Comentează add

Comisia Europeană a lansat un nou mecanism de monitorizare a pieţei produselor lactate denumit "Observator european al pieței laptelui".

CE a lansat "Observatorul european al pieței laptelui" CE a lansat "Observatorul european al pieței laptelui" - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Denumit Observator european al pieței laptelui, noul mecanism a fost lansat de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş în contextul eliminării regimului cotelor de lapte anul viitor, la sfârşitul lunii martie.

Observatorul are ca scop consolidarea capacităţii Comisiei de a monitoriza piața produselor lactate și de a ajuta sectorul să se adapteze la noul sistem după aproximativ 30 de ani de funcționare în regimul cotelor.

Observatorul va asigura o mai mare transparență și va furniza date precise de piață, astfel încât actorii din lanțul de aprovizionare din sectorul laptelui să poată lua decizii de afaceri în cunoștință de cauză.

Audio: Mecanism de monitorizare a pieţei produselor lactate din UE.

Comisarul Dacian Cioloș a declarat că noua Politică Agricolă Comună consolidează rolul părților interesate în asigurarea unei dezvoltări echilibrate a sectorului laptelui.

Noul mecanism va urmări și va analiza tendințele actuale și din trecut de pe piețele ale produselor lactate la nivel european şi mondial.

Vor fi urmărite şi echilibrul dintre cerere și ofertă şi costurile de producție.

Datele primare vor putea fi consultate şi pe o pagină de internet. Vor exista de asemenea reuniuni periodice ale unui comitet economic.

Acest comitet, compus din părțile interesate din sectorul laptelui, va discuta datele și va contribui cu informații și opinii relevante valoroase care nu sunt ușor de găsit în statistici.

Reuniunile Observatorului pieței laptelui vor fi reflectate în rapoarte care vor fi puse și la dispoziția publicului.

Eliminarea sistemului de cote pentru lapte a fost stabilită încă din 2008 pentru a crea un nou context pentru operatorii economici, care s-au confruntat cu sistemul cotelor de lapte de la introducerea acestuia în 1984.

Au existat discuții intense pe această temă şi în timpul negocierilor de anul anul trecut referitoare la reforma Politicii Agricole Comune.

În ţara noastră au existat puncte de vedere potrivit cărora peste 800 de mici fermieri riscă să dispară imediat după eliminarea cotelor de lapte.

Anul trecut, comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, a dat asigurări că piaţa internaţională a lactatelor este în creştere.

Deci, teoretic, ar putea exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii.

Grafic: Istoric pentru prețul laptelui în UE. Sursa: Observatorul european al pieței laptelui. (ec.europa.eu/agriculture/milk-market-observatory)


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanăBruxellesPACDacian Cioloșlaptepolitica agricolă comunămonitorizarelactateObservator european al pieței laptelui

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live