Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mira Gomboş

26 Septembrie 2019
Vizualizari: 502
Comentează add

Pentru România, Jacques Chirac va rămâne cu siguranţă în amintire ca marele susţinător al ţării pentru a deveni membră a NATO şi, mai târziu, a Uniunii Europene.

Ce a însemnat Jacques Chirac pentru România

mira-gombos

 Fostul președinte al Franței, Jacques Chirac. Foto: Agerpres.

Ca orice mare lider al lumii, Jacques Chirac va fi amintit şi el în manualele de istorie, în documentare tv şi în cărţi. Se va spune despre el că a avut una dintre cele mai îndelungate cariere politice din Europa.

Dar, pentru România, Jacques Chirac va rămâne cu siguranţă în amintire ca marele susţinător al ţării pentru a deveni membră a NATO şi, mai târziu, a Uniunii Europene.

Jacques Chirac venea la Bucureşti, pe 21 februarie 1997, prilej cu care, în discursul susţinut în Parlament, afirma cu tărie sprijinul Franţei pentru aderarea la Pactul Atlanticului de Nord.

"În această perioadă crucială, Franţa este alături de voi, ea susţine idealul dumneavoastră european şi încurajează dorinţa dumneavoastră de reformă. Doresc ca România să ni se alăture în Alianţa Atlantică, cât mai curând!", afirma Jacques Chirac, la Bucureşti şi avea să susţină acest punct de vedere şi peste câteva luni, la Summitul NATO de la Madrid.

N-a fost să fie atunci, pentru România, pentru că mai erau de făcut multe reforme într-o ţară care ieşise din totalitarism abia de opt ani.

Ţara noastră a fost primită în Alianţă abia şapte ani mai târziu, moment pentru care marele prieten, Jacques Chirac, s-a bucurat alături de noi.

"Eforturile voastre curajoase îşi vor arăta mâine roadele. România se va alătura NATO. Eu îmi doresc enorm acest lucru", a declarat atunci fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac.


Etichete Jacques ChiracNATOFranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live