Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a aprobat tranzacția care creează cel mai mare grup hotelier din lume

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager spune că aceasta este o fuziune importantă pentru industria hotelieră și clienții săi.

CE a aprobat tranzacția care creează cel mai mare grup hotelier din lume

Articol de Victor Gheorghe, 02 Iulie 2016, 13:16

Comisia Europeană a aprobat o tranzacție în urma căreia va fi creat cel mai mare grup hotelier din lume.

Compania americană Marriott International va prelua Starwood Hotels & Resorts Worldwide, pentru 12,4 miliarde de dolari.

Grație aceastei tranzacții se va naște cel mai mare grup hotelier din lume cu aproximativ 30 de mărci, printre care și Sheraton, Westin, Bulgari sau Ritz Carlton. Noua companie va deține peste 5.700 de hoteluri cu 1,1 milioane camere în lumea întreagă, iar Marriott va dobândi o prezență mai mare pe piețele din Europa, America Latină și Asia.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager spune că aceasta este o fuziune importantă pentru industria hotelieră și clienții săi.

„Ancheta Comisiei Europene a confirmat că sectorul hotelier va rămâne competitiv pentru clienți în urma fuziunii", a mai spus doamna Verstager.

Comisia Europeană a investigat impactul planificatei preluări în Barcelona, Milano, Veneția, Viena și Varșovia, unde Starwood și Marriott au o prezență semnificativă.

În aceste orașe, există o concurență puternică din partea altor lanțuri hoteliere, a apreciat forul comunitar într-un comunicat.

În urma tranzacției, Marriott se așteaptă la economii anuale de 200 de milioane de dolari.

Interesant este că, recent, grupul chinez Anbang Insurance anunța că este pregătit să preia Starwood Hotels & Resorts Worldwide pentru mai mult de 13 miliarde de dolari în numerar, cea ce ar fi reprezentat mai mare achiziție a unei companii chinezești în Statele Unite ale Americii.

Grupul Starwood a anunțat încă din luna aprilie 2015 că analizează mai multe opțiuni strategice, iar în luna iulie a purtat discuții cu mai mulți posibili investitori, printre care InterContinental Hotels Group, Wyndham Worldwide și mai multe fonduri suverane de investiții.

Comisia Europeană are datoria de a evalua fuziuni și achiziții care implică companii cu o cifră de afaceri depășește anumite praguri. Scopul este de a preveni concentrațiile care ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în sectorul respectiv.

Din momentul în care o tranzacție este notificată, Comisia are, în general, un total de 25 de zile lucrătoare pentru a decide dacă să acorde omologarea sau să înceapă o investigație aprofundată.