Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a aprobat primele trei programe de dezvoltare rurală

Comisia a aprobat programele de dezvoltare rurală ale Poloniei, Austriei şi Danemarcei şi urmează ca până la finalul anului să facă acelaşi lucru pentru alte şase iniţiative.

CE a aprobat primele trei programe de dezvoltare rurală
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 13 Decembrie 2014, 11:52

Comisia Europeană a aprobat vineri primele trei programe de dezvoltare rurală.

Comisia a aprobat vineri programele Poloniei, Austriei şi Danemarcei şi urmează ca până la finalul anului să facă acelaşi lucru pentru alte şase iniţiative ( respectiv pentru Finlanda, Portugalia şi pentru patru programe ale Germaniei).

În primul trimestru din 2015 vor fi aprobate alte 25 de programe : ar fi astfel alocaţi în jur de 20 de miliarde de euro, din totalul de 95,6 miliarde, gândit pentru nevoile de finanţare în agricultură, în perioada 2014-2020.

Audio: CE a aprobat primele trei programe de dezvoltare rurală.

Într-un final, Comisia va aproba 118 programe multi-anuale, din toate statele membre.

Scopurile acestora sunt să îmbunătăţească gradul de competitivitate a agriculturii europene, să protejeze mediul rural şi clima sau să întărească în următorii ani, din punct de vedere social şi economic, comunităţile din mediul rural, după cum explică Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură:

"Agricultura nu mai înseamnă doar producţie primară. În zilele noastre, acest domeniu înseamnă valoare adăugată, creare de locuri de muncă, investiţii şi creştere economică. În Polonia de pildă, finanţările aporbate astăzi vor contribui direct la crearea a peste 22 de mii de locuri de muncă noi. Politica de Dezvoltare rurală este pentru întrega Europă. Deşi finanţările sunt pentru comunităţile rurale, beneficiile vor fi simţite de toată lumea".

Dezvoltarea rurală este unul din pilonii principali ai Politicii Agricole Comune.

Deşi Comisia Europeană a transmis deja cele şase priorităţi în jurul cărora trebuie construite programele înainte spre aprobare, fiecare stat membru este liber să-şi adapteze strategia la propriile nevoie şi specific.

Ţări precum Austria pun accentul pe mediu şi climă, în vreme ce Danemarca de pildă se concentrează pe inovare în agricultură.

Autorităţile naţionale au convenit cu Bruxelles-ul câte un acord de parteneriat.

În acest acest fel, aplicarea şi impactul politicilor agricole pot fi monitorizate, iar finanţările din diferite fonduri europene structurale sau de investiţii pot fi corelate.