Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

14 Aprilie 2020
Vizualizari: 446
Comentează add

CE a aprobat o schemă de ajutorare a României pentru susținerea IMM-urilor

ianna-ionita

  Foto: Arhivă.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutorare a României în valoare de 16 miliarde de lei, deci aproximativ 3,3 miliarde de euro, care vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, în contextul pandemiei de COVID-19. Sprijinul va fi accesibil IMM-urilor care se confruntă cu dificultăți.
 
Reporter: Ianna Ioniță - Schema de ajutorare în valoare de 3,3 miliarde de euro va permite România să ajute IMM-urile să își acopere nevoile în materie de investiții și de capital de lucru, în aceste vremuri care ne pun la încercare - spunea Margrethe Vestager, vicepreședinte responsabil cu politica în domeniul concurenței. Ajutorul constă în granturi directe și garanții de stat, ce vizează creditele de investiții și finanțarea capitalului de lucru.
 
Scopul este acela de a ajuta întreprinderile să își acopere nevoile imediate, astfel încât acestea să își poate continua activitatea. În ceea ce privește granturile directe, sprijinul per întreprindere nu va depăși 800.000 de euro, iar în ceea ce privește garanțiile de stat, valoarea împrumuturilor per întreprindere acoperită de o garanție este limitată la maximum șase ani.
 
Comisia a conchis că măsurile notificate de România sunt necesare şi proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru. Schema de ajutorare a fost aprobată în temeiul cadrul temporar adoptat de Comisie la 19 martie, iar România i-a notificat Comisiei o schemă cu un buget de 16 miliarde de lei, aproximativ 3,3 miliarde de euro.
 
Cadrul temporar le permite statelor membre să combine între ele toate măsurile de sprijin, cu condiția să nu se depășească pragurile prevăzute. Ajutorul de minimis este de până la 25.000 de euro pe o perioadă de trei ani fiscali pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul agricol primar, de până la 30.000 de euro pe o perioadă de trei ani fiscali pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii și de până la 200.000 de euro pe o perioadă de trei ani fiscali pentru cele care își desfășoară activitatea în orice alt sector.
 
În același timp, statele membre trebuie să se angajeze să evite cumularea nejustificată de măsuri de sprijin pentru aceleași întreprinderi.
 
Totodată, Comisia mai arată că statele membre pot efectua modificări în favoarea întreprinderilor, cum ar fi amânări la plata impozitelor sau subvenționarea șomajului tehnic în toate sectoarele care nu intră sub incidența normelor privind ajutoarele de stat.
 
De asemenea, statele membre pot acorda compensaţii întreprinderilor pentru pagubele suferite din cauza pandemiei de COVID-19.
 
Cadrul temporar va fi în vigoare până la sfârșitul lunii decembrie 2020.
 
În ceea ce privește țara noastră, așa cum declara președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, la Radio România Actualități, va trebui să ne concentrăm pe câteva instrumente, care să repornească economia, care să valorizeze cererea, sa valorizeze lanțurile de aprovizionare, resursele umane, investițiile, dar și cash-ul în companii.
 
(PH)

Etichete CEIMMajutor(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live