Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a aprobat două proiecte majore de infrastructură din România

Lucrările de modernizarea Liniei 2 de metrou Berceni – Pipera, vor primi finanţare europeană și se vor derula în două etape.

Articol de Gabriela Tătărău, 16 Decembrie 2015, 10:07

Comisia Europeană a aprobat, azi, două proiecte majore de infrastructură din România, la care va contribui cu peste 140 de milioane de euro.

Ca urmare a deciziei luate, astăzi, la Bruxelles, lucrările de modernizarea Liniei 2 de metrou Berceni – Pipera, care vor primi finanţare europeană, se vor derula în două etape.

În prima fază, cheltuielile eligibile pentru achiziţionarea a 24 de noi trenuri, precum şi a echipamentelor de siguranţă la bord, se vor rambursa din fondurile alocate în perioada de programare 2007 – 2013.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Valoarea se ridică la 112,3 milioane de euro, din care cofinanţarea europeană, prin Fondul de Coeziune, este de 95,5 milioane de euro.Faza a doua va fi implementată în perioada de programare 2014 - 2020 şi presupune modernizarea a 18 km de linie dublă de metrou, reabilitarea sistemelor electromecanice pentru tuneluri şi realizarea unui nou acces la staţia Tineretului.

Comisarul european Corina Creţu a subliniat că prin aprobarea acestei etapizări a proiectului în două faze, realizarea lucrărilor de modernizare a Liniei de Metrou 2 Berceni - Pipera devine posibilă, iar în câţiva ani, bucureştenii vor putea ajunge mai repede dintr-un punct în altul al Capitalei României.

În cazul proiectului de reabilitarea DN6 Alexandria - Craiova, etapizarea permite finalizarea lucrărilor prin asigurarea cofinanţării primei etape din fondurile disponibile pentru 2007-2013, în timp ce faza a II-a va fi cofinanţată în perioada 2014-2020.

Proiectul prevede reabilitarea, în total, a 127 de kilometri de drum naţional. 75% din lucrări urmează să fie realizate în prima etapă, iar cofinanţarea europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, va fi de 47,4 milioane de euro.

Valoarea totală a proiectului este de 156,9 milioane de euro, iar lucrările urmează să fie finalizate până la 30 octombrie 2017.

Atunci, cei peste 1,6 milioane de locuitori din judeţele Dolj, Olt şi Teleorman vor avea condiţii mai bune şi mai sigure de transport, iar durata de parcurgere a distanţei dintre Craiova şi Alexandria se va reduce cu o treime.