Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a adoptat toate cele 118 programe de dezvoltare rurală

Acestea vor beneficia de fonduri totale de 160 de miliarde de euro, provenite din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, din fonduri publice naţionale şi regionale.

CE a adoptat toate cele 118 programe de dezvoltare rurală

Articol de Gabriela Tătărău, 12 Decembrie 2015, 12:34

Comisia Europeană a adoptat toate cele 118 programe de dezvoltare rurală ale Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Acestea vor beneficia de fonduri totale de 160 de miliarde de euro, provenite din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, din fonduri publice naţionale şi regionale sau din investiţii private.

Cu un buget de 99,6 miliarde euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală şi 60,6 miliarde euro de cofinanţare din fonduri publice naţionale şi regionale de dezvoltare rurală sau prin investiţii private, programele vor ajuta comunităţile şi zonele rurale europene să facă faţă actualelor provocări economice, sociale şi de mediu şi să profite de oportunităţile viitoare ale acestora.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisarul Phil Hogan: „Prin programele de dezvoltare rurală se va putea investi în crearea de locuri de muncă în mediul rural. În prezent, sectorul agricol angajează peste 22 de milioane de oameni, iar împreună cu industria alimentară oferă 44 de milioane de locuri de muncă. În plus, aceste programe asigură un management durabil al resurselor naturale prin susţinerea folosirii unor practici agricole prietenoase mediului, prin investiţii în energie şi prin acţiuni de combatere a schimbărilor climatice. Prin aceste fonduri se vor susţine 300 de proiecte prin care se va implementa infrastructura de bandă largă, de care vor beneficia aproape 19 milioane de oameni, în special din zone izolate. Aceste investiţii ajută la menţinerea viabilităţii a mii de comunităţi rurale, susţin serviciile locale, comerţul şi educaţia şi reduc presiunea de pe centrele urbane şi de pe reţelele de transport.

Regiunile preponderent rurale reprezintă 52 % din teritoriul Uniunii Europene şi au o populaţie de peste 112 milioane de locuitori.

Aceste regiuni diferă în mod semnificativ de la un stat la altul şi provocările cu care se confruntă reflectă multe situaţii diferite.

Statele membre îşi pot construi propriile programe naţionale sau regionale, care să reflecte aceste particularităţi, pe baza a cel puţin patru dintre cele şase priorităţi comune: cunoaştere şi inovare, competitivitate, îmbunătăţirea organizării lanţului alimentar, conservarea ecosistemelor, utilizarea eficientă a resurselor şi incluziunea socială.