Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE a actualizat lista companiilor aeriene cu interdicţii în UE

Noua listă neagră cuprinde 216 de companii aeriene cu interdicţie totală de operare în spaţiul aerian al Uniunii Europene.

CE a actualizat lista companiilor aeriene cu interdicţii în UE

Articol de Mihaela Mihai, 18 Iunie 2016, 11:15

Comisia Europeană a actualizat lista companiilor aeriene care au interdicţie sau restricţii de exploatare în Uniunea Europeană.

Noua listă neagră cuprinde 216 de companii aeriene cu interdicţie totală de operare în spaţiul aerian al Uniunii Europene.

Cei mai mulţi transportatori care NU au voie să opereze în spaţiul comunitar provin din ţări precum Afganistan, Angola, Republica Congo, dar şi din Irak, Libia, Nepal sau Sierra Leone.

Lista conţine şi 6 companii aeriene care sunt supuse unor restricţii de exploatare. Acestea pot zbura doar spre Uniunea Europeană cu anumite tipuri de aeronave. Este cazul societăţii Air Koryo, din Coreea de Nord, comunistă.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Compania Iran Air primește, în schimb, autorizație de a zbura în spațiul aerian al Uniunii Europene pentru cea mai mare parte a aeronavelor sale.

Aviz primesc și trei companii aeriene din Indonezia, Air Madagscar și toate companiile aeriene certificate în Zambia, grație asistenței tehnice furnizate de Europa, după cum a anunțat comisarul pentru transport, Violeta Bulc.

Lista a fost întocmită pe baza unui aviz dat de Comitetul pentru siguranţă aeriană al Uniunii Europene, care reunește specialiști din toate cele 28 statele membre.

Un comunicat al executivului comunitar aminteşte că Uniunea Europeană a impus standarde ridicate în materie de siguranță, motiv pentru care spațiul aerian european se numără printre cele mai sigure din lume.

Lucrând în strânsă cooperare cu autoritățile competente din statele membre și din alte țări și cu organizații internaționale din domeniul aviației civile, Uniunea Europeană depune eforturi pentru a îmbunătăți aceste standarde în întreaga lume, lucru reflectat și în noua Strategie din domeniul aviației, dată publicității la finele anului trecut.

Cu 450 de aeroporturi tranzitate de mai mult de 800 de milioane de pasageri şi 150 de companii care activează în domeniu, Uniunea Europeană este, de altfel, un actor important pe piaţa aviatică mondială, concentrând o treime din activitate.

În sectorul aerian european şi în domeniile care susţin acest sector lucrează peste 5 milioane de europeni. În plus, aviaţia are o contribuție importantă la Produsul Intern Brut european, un miliard de euro pe zi din schimburi comerciale şi turism.