Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: 70 de milioane de euro pentru trei ţări afectate de catastrofe naturale

Bulgaria, Italia şi România primesc în total 66,5 milioane de euro, bani eliberaţi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 10 Aprilie 2015, 11:54

Comisia Europeană a acordat joi ajutoare de aproape 70 de milioane de euro către trei ţări afectate anul trecut de catastrofe naturale. Printre ele este şi România.

Bulgaria, Italia şi România primesc în total 66,5 milioane de euro, bani eliberaţi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Defalcat, Italia beneficiază de cel mai mare ajutor, respectiv de 56 de milioane de euro, după ce în toamna anului trecut cinci regiuni au fost grav afectate de ploi, inundaţii şi alunecări de teren. România primeşte aproape 8,5 milioane de euro , bani care ar urma să ajute autorităţile naţionale să acopere parţial costurile de refacere.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Bulgaria beneficiază la rându-i de un ajutor de aproape 2 milioane de euro, după ce una din cele mai sărace regiuni ale sale şi, implicit, printre cele mai puţin dezvoltate din Uniune, a suferit mari pierderi în urma inundaţiilor din vara anului trecut.

Este una din dovezile de solidaritate ale Uniunii,afirmă comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

În multe cazuri, ajutoarele financiare propuse prin decizia de azi vor ajuta la refacerea unora dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni ale Europei, demonstrând, totodată, solidaritatea Uniunii Europene cu cele 130 000 de persoane afectate care trebuie să facă față consecințelor, adaugă comisarul european într-un comunicat.

30 de judeţe ale României au fost afectate în mai 2014, de inundaţii. Au fost afectate, se arată în comunicatul executivului comunitar, infrastructuri de transport, apă, energie şi comunicaţii, dar şi locuinţe sau terenuri agricole.

Sumele sunt corespunzătoare nevoilor pe care le raportează statele benficiare, precizează Comisia Europeană.

Fondul de Solidaritate a fost creat în anul 2002, după inundaţii catastrofale care au afectat Europa Centrală. Anul acesta, sunt disponibili, aproape 900 de milioane de euro, pentru situaţii de criză provocate de dezastre naturale majore.

Contribuţa la Fond este calculată pe baza daunelor directe totale provocate de o catastrofă.