Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: 62 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni

Comisarul Christos Stylianides a subliniat că Europa trebuie să continue să acorde suport umanitar sirienilor aflaţi în nevoie.

Articol de Arina Petrovici, 04 Noiembrie 2015, 09:35

62 de milioane de euro vor primi refugiaţii sirieni din propria lor ţară şi din statele vecine, în cadrul unui nou ajutor acordat de Comisia Europeană.

Comisia Europeană face un nou pas în ajutorarea umanitară a sirienilor.

Miercuri, la încheierea vizitei sale în Iordania şi în Liban, comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor Christos Stylianides a anunţat că Executivul de la Bruxelles va acorda 62 de milioane de euro în sprijinul sirienilor strămutaţi în interiorul ţării devastate de conflict.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Acest nou ajutor european vine într-un moment critic, când situaţia de securitate s-a înrăutăţit şi este menit să ajute sirienii să treacă mai uşor perioada iernii, acoperind nevoile de bază ale refugiaţilor în propria lor ţară, precum materiale sanitare, apă potabilă, adăposturi şi condiţii de educaţie.

Comisarul Christos Stylianides a subliniat că Europa trebuie să continue să acorde suport umanitar sirienilor aflaţi în nevoie, mai cu seamă că greutăţile care apar odată cu iarna constituie o povară suplimentară pentru cei mai vulnerabili.

Din acest motiv, Comisia Europeană ia acum atitudine, oferind un nou ajutor umanitar de bază sirienilor strămutaţi în ţară şi celor care sunt refugiaţi în statele vecine.

“Zilele acestea – a spus comisarul european – m-am întâlnit, în Iordania şi în Liban, cu întregi familii nevoite să fugă din Siria. Aşa că am văzut cu ochii mei cum schimbă situaţia şi cum o va schimba, prin urmare, acest sprijin, chiar dacă pacea este singura soluţie care poate pune capăt crizei refugiaţilor, acestei crize umanitare.”

Noul ajutor financiar pentru Siria vine după ce comisarul Stylianides a anunţat, zilele trecute, altele două: 43 de milioane de euro pentru Liban şi 28 de milioane pentru Iordania, ca state care găzduiesc refugiaţi sirieni.

În total, 133 de milioane de euro vor ajunge în cele trei ţări, ca ajutor umanitar suplimentar în 2015, din partea Comisiei Europene.

Cu prilejul vizitei sale, comisarul Stylianides s-a aflat în tabăra de refugiaţi Zaatari, din Iordania, şi în cea din valea Bekaa, din Liban.

Oficialul European a analizat, împreună cu reprezentanţi ai guvernelor celor două ţări, dar şi cu organizaţii umanitare partenere, situaţia refugiaţilor sirieni, care se confruntă cu nevoi tot mai mari şi mai urgente.

Uniunea Europeană este cel mai mare donator în criza siriană, alocând, împreună cu statele membre, peste 4,2 miliarde de euro ajutor umanitar, pentru dezvoltare şi asistenţă economică şi de stabilitate.