Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

19 Iulie 2019
Vizualizari: 327
Comentează add

Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie prin Constituţie încalcă limitele revizuirii Legii fundamentale, a decis, joi, Curtea Constituţională.

CCR se pronunţă

florin-lepadatu

 

Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie prin Constituţie încalcă limitele revizuirii Legii fundamentale, a decis, joi, Curtea Constituţională.

Magistraţii au respins ambele propuneri legislative iniţiate în acest sens de putere şi opoziţie, dar au validat celelalte iniţiative din proiectele de modificare a Constituţiei.

Reporter Diana Surdu: "Măsura ar încălca principiul egalităţii şi ar echivala cu o suprimare a demnităţii umane.

Decizia a fost luată cu unanimitatea celor opt judecători prezenţi din nouă.

Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv, preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aeternum de acordarea acestora în privinţa anumitor infracţiuni, mai subliniază magistraţii constituţionali.

Pe de altă parte, celelalte propuneri din proiectele puterii şi opoziţiei de revizuire a legii fundamentale se află în limitele de revizuire a Constituţiei, amintesc aici prevederea potrivit căreia cetăţenii condamnaţi definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor putea candida la alegerile parlamentare, locale, europarlamentare şi prezidenţiale.

De asemenea, potrivit aceloraşi proiecte, abuzul de ordonanţă de urgenţă va fi oprit, ordonanţele de urgenţă vor putea fi supuse unui control de constituţionalitate la sesizarea preşedintelui României, a Instanţei Supreme, a 50 de deputaţi sau 25 de senatori sau a Avocatului Poporului."


Etichete CCR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live