Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1469
Comentează add

CCR a respins acţiunea senatoarei PSD Gabriela Firea, prin care aceasta a contestat hotărârea Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu.

CCR: președintele are imunitate pe perioada mandatului

radiojurnal

Judecătorii Curții Constituționale. Foto: Arhivă.

Curtea Constituţională a decis, astăzi, că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui României din motive de imunitate este în acord cu Legea Fundamentală a ţării.

Judecătorii constituţionali au respins, astfel, acţiunea senatoarei PSD Gabriela Firea, prin care aceasta a contestat hotărârea Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru infracţiunea de şantaj.

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.

Surse citate de redactorul nostru Mădălina Verman au explicat că preşedintele României beneficiază de imunitate pentru opiniile politice exprimate atât în timpul mandatului, cât şi după terminarea acestuia.

De asemenea, şeful statului nu poate fi tras la răspundere penală pe durata mandatului pentru fapte comise fie înainte, fie în timpul exercitării funcţiei, iar termenul de prescriere se suspendă, au precizat aceleaşi surse.

Potrivit Constituţiei, singura excepţie în care preşedintele poate fi pus sub acuzare în timpul mandatului este pentru înaltă trădare.

Astăzi, Curtea Constituţională a respins cu unanimitate de voturi ca neîntemeiată sesizarea senatoarei PSD Gabriela Firea în legătură cu imunitatea preşedintelui Traian Băsescu.

Aceasta a depus, pe 16 aprilie, o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de amenintare şi şantaj în urma unor decaraţii făcute într-o emisiune televizată.

Parchetul General a suspendat ancheta, arătând că preşedintele Traian Băsescu este scutit de răspundere juridică de orice fel pe durata exercitării mandatului pentru fapte săvârşite în această perioadă.


Etichete Curtea Constituționalăsuspendareurmărire penalăpreședinteRomâniaTraian BăsescuPSDgabriela FireaParchet generalșantajConstituțieopinii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live