Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

17 Iunie 2021
Vizualizari: 544
Comentează add

Curtea Constituţională României a decis că sunt neconstituționale hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai Radioului și Televiziunii Publice.

CCR: numirea directorilor interimari ai SRR și SRTV este neconstituțională

  Foto: Arhivă.

Curtea Constituţională României a decis că sunt neconstituționale hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai Radioului și Televiziunii Publice.

Judecătorii Curții au invocat nerespectarea mai multor articole din Legea privind funcționarea celor două instituții, printre care cel referitor la situația tranzitorie dintre două legislaturi parlamentare în care este permisă numirea unui interimar la posturile publice de radio și televiziune.

Într-o declarație pentru Radio România Actualități, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că Parlamentul poate revizui deciziile de numire a celor doi interimari prin reluarea procedurii.

"Pasul principalul ar trebui să îl facă Parlamentul. Dacă Parlamentul este interesat de situația acestei instituţii, şi ar trebui să fie, ar putea, până la vacanța parlamentară, să facă eforturi şi să-l numească director definitiv. Este timp, poate fi luată în considerare decizia pronunţată de curte astăzi. Nu este neapărat obligatoriu să se aştepe motivarea deciziei, pentru că niciodată minuta care s-a scris astăzi în condica de ședință nu se mai modifică. Doar se motivează. Dacă vor să facă, pot să fac asta, dacă nu, pot să facă asta şi în sesiune extraordinară. Dacă motivul pentru care a fost admisă sesizarea este încălcarea procedurii parlamentare, sigur trebuie reluată procedura. Nu este un vot de blam dat directorului general. Este un vot de blam dat de Curte celor care au încălcat procedura. Dacă cel care a făcut această numire greșită dorește să o îndrepte poate să o îndrepte chiar și înainte de publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pentru că n-au ce să aştepte motivarea, se ştie ce s-a întâmplat", spune Augustin Zegrean.

Liviu Popescu și Ramona Săseanu au fost numiți directori interimari la SRR respectiv TVR, pe 11 mai, după ce rapoartele de activitate pe mai mulți ani ale fostelor conduceri au fost respinse de Parlament./la


Etichete RRASRRTVRCCRAugustin Zegrean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live