Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mădălina Verman

21 Octombrie 2015
Vizualizari: 769
Comentează add

Curtea Constituțională a României a decis marți ca fiind neconstituționale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscală.

CCR: Dobanzi la plățile cu întârziere către contribuabili

madalina-verman

Curtea Constituţională. Foto: ccr.ro.

Curtea Constituţională a decis că statul trebuie să plătească dobândă pentru toată perioada în care reţine sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor.

Decizia vine dupa ce judecătorii au constatat că sunt neconstituţionale prevederile unui articol din Codul de procedură fiscală.

Curtea a constatat că respectivele norme generează îmbogăţirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilităţii folosirii banilor percepuţi nelegale şi privarea de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat - Instanţa Supremă.

Instanţa constituţională a apreciat că pierderea este direct proporţională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plăţii şi data restituirii.
 


Etichete Curtea Constituţionalăstatdobandacod de procedura fiscalaInstanta Supremaguverndata platii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live