Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 04 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

30 Septembrie 2020
Vizualizari: 283
Comentează add

Legea care permite Parlamentului să stabilescă data alegerilor legislative este în acord cu Legea fundamentală, spune Curtea Constituţională

CCR: Data alegerilor parlamentare poate fi stabilită de Parlament

angela-matei

Curtea Constituţională. Arhivă Foto: Diana Surdu

Legea care permite Parlamentului să stabilescă data alegerilor legislative este în acord cu Legea fundamentală - au decis judecătorii Curţii Constituţionale, care au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului pe această temă.

În acest moment, şeful statului poate, fie să trimită documentul în Parlament pentru reexaminare, fie să îl promulge în forma actuală.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în dialog cu colega noastră Angela Matei.


Augustin Zegrean: Până când legea nu intră în vigoare, Parlamentul nu poate să dea o lege de stabilire a datei alegerilor. El nu a promulgat legea.


Reporter: Nu. Are zece zile termen acum în care o poate promulga.


Augustin Zegrean: Nu de astăzi, de la data la care va primi decizia Curţii motivată, că în ultim vreme preşedintele totdeauna aşa a făcut, săa şteptăm motivarea deciziei şi ed atunci el poate sa ceară Parlamentului reexaminarea legii. Acesta este singurul lucru pe care îl mai poate face şi numai după ce primeşte soluţia dată de Parlament de la examinare poate să promulge legea, de aceea nu cred că se va mai publica până la alegeri.


Realizator: Până momentul în care legea care a trecut ieri de controlul de constituţionalitate nu este publicată în Monitorul Oficial, procesul electoral pentru alegerile parlamentare se desfăşoară conform legislaţiei în vigoare, care a permis Guvernului să stabilească pentru 6 decembrie ziua scrutinului legislativ..


Etichete ccralegeriparlamentklaus iohannisaugustin zegrean(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live