Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS DE RUSALII - continuare Luni, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 August 2018
Vizualizari: 387
Comentează add

Pesta porcină africană a fost descoperită şi în municipiul Brăila, fiind confirmat un caz într-o gospodărie unde erau crescuţi porci.

Cazuri de pestă porcină africană la Brăila şi Ialomiţa

radiojurnal

Pesta porcină africană a fost descoperită şi în municipiul Brăila, fiind confirmat un caz într-o gospodărie unde erau crescuţi porci.

Pentru că suprafaţa oraşului este mult prea mare, la Brăila nu se vor face sacrificări preventive ale animalelor din gospodăriile populaţiei, aşa cum s-a întâmplat în localităţile rurale unde au apărut focare de boală.

Autorităţile vor acţiona de această dată doar în cazuri concrete - transmite corespondenta noastră Gina Bahor.

Proprietarul a observat că cei cinci porci aflaţi în gospodăria sa dau semne de boală şi a anunţat autorităţile veterinare. Au fost prelevate probe, iar analizele de laborator au confirmat faptul că este vorba despre virusul pestei porcine africane.

Cei cinci porci au fost eutanasiaţi, urmând ca proprietarul să fie despăgubit.

Medicii veterinari ne-au informat că, deşi a fost confirmat acest focar de boală, nu se va declanşa o operaţiune de neutralizare a tuturor porcilor crescuţi în gospodăriile de pe raza municipiului, întrucât oraşul are o suprafaţă mult prea mare pentru a putea merge din poartă în poartă ca să se găsească unde sunt crescuţi porci.

Se va acţiona doar în cazurile concrete, la solicitarea crescătorilor de porci, după ce aceştia prezintă simptomele specifice bolii.

La această oră, la nivelul judeţului Brăila au fost confirmate 25 de focare de pestă porcină africană pe raza comunelor Măraşu şi Frecăţei din Insula Mare şi în alte cinci comune şi două oraşe.

Până în prezent au fost ucişi preventiv peste 24 de mii de porci, iar pentru 2.000 dintre aceştia au fost finalizate dosarele de despăgubire, restul fiind în lucru.

Virusul peste porcine în judeţul Ialomiţa

Virusul pestei porcine a fost confirmat în judeţul Ialomiţa în 90 de focare din 20 de localităţi, în 16 dintre acestea au fost sacrificaţi preventiv toţi porcii din gospodăriile populaţiei, iar în restul se încearcă limitarea bolii.

Autorităţile locale atrag atenţia că achiziţionarea animalelor sau a cărnii de porc trebuie făcută numai cu avizul sanitar veterinar, pentru a nu transmite virusul.

Un exemplu în acest sens este cel al unei femei din comuna Bucu.

Aceasta a cumpărat mai ieftin doi porci aparent sănătoşi care ulterior s-au îmbolnăvit şi au murit.

Specialiştii încearcă să limiteze extinderea virusului prin instalarea de filtre dezinfectante la intrările în toate gospodăriile în care sunt crescuţi porci.

Măsura se pare că a dat rezultate, pentru că la aproape două săptămâni de la apariţia focarului de pestă porcină în comuna Bucu nu s-au mai înregistrat niciun caz nou.


Etichete pestă porcină africanăIalomiţaBrăila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live