Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

10 Iulie 2020
Vizualizari: 211
Comentează add

Este probabil ca azi Curtea Supremă a Turciei să anunţe că transformarea în 1934 a acesteia în muzeu a fost ilegală.

"Cazul Hagia Sofia" ar urma să fie discutat de UNESCO

sergiu-stet

 

UNESCO trebuie anunţat referitor la orice modificare adusă statutului Muzeului Hagia Sofia din Istanbul, iar acestea ar putea avea nevoie de revizuirea comitetului său pentru Patrimoniul Mondial, a afirmat joi organismul cutural al Naţiunilor Unite.

Este probabil ca, vineri, Curtea Supremă a Turciei să anunţe că transformarea în 1934 a acesteia în muzeu a fost ilegală, au afirmat doi oficiali turci, ceea ce ar deschide drumul spre revenirea ei la statutul de moschee.

UNESCO a declarat pentru Reuters că Hagia Sofia se află pe lista Siturilor Patrimoniului Mondial ca muzeu şi că, în această calitate, ea are anumite angajamente şi obligaţii legale.

"Aşadar, un stat trebuie să se asigure că nicio modificare nu subminează valoare universală extraordinară a unui monument aflat în patrimoniu", a afirmat UNESCO."Statul trebuie să anunţe anterior orice modificare către UNESCO şi ea trebuie revizuită, dacă este cazul, de către Comisia Patrimoniului Mondial", a adăugat acesta.

UNESCO a afirmat că şi-a exprimat îngrijorările către autorităţile turce în câteva scrisori şi şi-a transmis mesajul ambasadorului turc joi. "Facem apel către autorităţile turce de a iniţia un dialog înainte de a lua orice decizie care ar putea submina valoarea universată a acestui sit", a afirmat UNESCO.

Perspectiva modificării statutului muzeului în moschee a alarmat oficialii americani, francezi, ruşi şi greci, ca şi pe liderii bisericii creştine.

 

Etichete hAGIA sOFIAMUZEUMOSCHEEUNESCO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live