Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Ianuarie 2020
Vizualizari: 400
Comentează add

Concluziile anchetei Corpului de control al ministerului Sănătăţii în cazul femeii arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Bucureşti au evidenţiat o serie de nereguli.

Cazul femeii arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca

florin-lepadatu

 Foto MApN

Concluziile anchetei Corpului de control al ministerului Sănătăţii în cazul femeii arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Bucureşti au evidenţiat o serie de nereguli.

Diagnosticarea greşită a alergiei la iod a pacientei, folosirea eronată a unui dezinfectant inflamabil sau intervenţia în operaţie a unui rezident, în locul unor specialişti care erau atunci de gardă, sunt câteva dintre constatările raportului prezentat marţi de ministrul sănătăţii, Victor Costache, într-o conferinţă de presă.

Reporter Adriana Turea: "Niciunul dintre medicii aflaţi în echipa operatorie nu era în serviciul de gardă, a afirmat ministrul sănătăţii, Victor Costache.

De asemenea, el a precizat că biocidul este avizat şi conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia mâinilor echipei operatorii şi nu pentru dezinfecţia pacienţilor.

Victor Costache spune că s-a constatat că alergia la iod a fost diagnosticată greşit.

Victor Costache: "Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi, practic, în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă, cu un conţinut de etanol de 89%, cu un risc combustional major.

Şi avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9:00 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital."

Managerul Spitalului Floreasca, Ionuţ Negoi, susţine că ancheta administrativă a început în ziua incidentului şi că unitatea medicală a făcut toţi paşii legali.

Ionuţ Negoi: "Alcoolul nu este o substanţă interzisă a fi folosită în intervenţii chirurgicale, cu menţiunea că este foarte important de respectat procedura operaţională, şi anume, maxim 50 ml, nu prin turnare, ci prin badijonare, respectând timpul de evaporare al substanţei."

Ministrul sănătăţii, Victor Costache, a mai menţionat că a trimis în continuare Corpul de Control, pentru că există informaţii conform cărora a mai existat un astfel de incindent şi mai sunt zone care trebuie investigate.

Profesorul Mircea Beuran şi-a exprimat punctul de vedere, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, consemnat de Sorin Croitorescu.

Mircea Beuran: "Alergia la iod este demonstrată prin următoarele declaraţii şi dovezi.

Declaraţia a fost a pacientei şi există o declaraţie pentru intervenţia din 13 decembrie, în care spune că este polialergică, dar poate să dea câteva din elementele alergice, la care se adaugă şi substanţa de contrast.

Substanţa de contrast care se foloseşte în radiologie este substanţă pe bază de iod.

Pentru orice doctor, când spui substanţă de contrast este o substanţă pe bază de iod.

De ce a operat o echipă care nu a dat cazul echipelor care intrau în gardă?

Pentru că întâmplându-se duminică dimineaţă, se făcea schimbul dintre echipele care plecau din gardă cu cele care intrau, dar rezidentul de an mare, de anul V, care a fost membru în echipă în data de 13, deci din prima operaţie, el a sunat medicul specialist şi apoi am fost sunat şi eu.

Ei doi erau oamenii care cunoşteau cazul.

Vorbind cu ei, le-am spus foarte clar duceţi-vă repede în blocul operator de urgenţă, să opriţi sângerarea, că asta era cel mai important, iar eu am preluat actul operator din mers, ca să pot să termin operaţia, să închid pacientul şi bineînţeles că protocolul operator l-am semnat ca prim operator, pentru că mi-am asumat lucrul acesta şi aşa se şi face, pentru că eu sunt medic primar, eu sunt şef de secţie."

"Managerul spitalului, domnul Ionuţ Negoi, spune că alcoolul nu este interzis a se folosi în intervenţii chirurgicale, dar este foarte important de respectat - spunea domnia sa - procedura operaţională, şi anume cel mult de 50 ml, şi nu prin turnare, ci prin badijonare."

Mircea Beuran: "Dacă cineva apreciază că vezi la televizor că se varsă un lichid şi tu spui din ochi că sunt 200 ml sau 400, când noi abia aveam nişte flacoane cu care să ne facem treaba, mie mi se pare o chestiune exagerată şi în loc să căutăm adevărul de ce s-a făcut flamă, pentru că numai arcul electric, numai flama, numai scânteia aprinde soluţia."

"Aşadar este posibil ca acel bisturiu să fi avut o defecţiune."

Mircea Beuran: "Bineînţeles că noi trebuie să găsim legătura aparat-bolnav şi device-urile, deci conexiunile între aparat şi apcient, pentru că fără o flamă nu putea să fie foc."


Etichete Arşiarsuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live