Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cauzele eşecului echipelor africane la Cupa Mondială

Din cele şase echipe africane calificate la Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud, doar Ghana a reuşit să treacă de faza grupelor, în timp ce Coasta de Fildeş mai are doar şanse minime.

Cauzele eşecului echipelor africane la Cupa Mondială
Echipa Ghanei este singura dintre selecţionatele africane care a reuşit să treacă de faza grupelor la Cupa Monidială din acest an. Foto: AFP.

Articol de Paul Poteraşi, 25 Iunie 2010, 12:57

Cupa Mondială din Africa de Sud nu a fost doar un eveniment istoric pentru acest continent (prima Cupă Mondială care a avut loc în Africa), dar şi o bună oportunitate pentru echipele africane de a excela.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar acum toţi suporterii africani caută răspunsuri.

Printre explicaţiile care s-au găsit sunt lipsa de profunzime cu privire la echipele naţionale, programele slabe de dezvoltare în ceea ce priveşte tinerii, organismele de conducere lipsite de profesionalism de clasă mondială şi poate, cel mai important, absenţa antrenorilor africani la Cupa Mondială.

Continentul african a adus la Cupa Mondială şase echipe, cel mai mare număr din cadrul competiţiei, care au reuşit să ofere momente spectaculoase, însă nu au putut să micşoreze diferenţa de valoare dintre Europa şi Africa de Sud.

Ghana a supravieţuit în grupa sa şi va juca în faza a doua împotriva Statelor Unite ale Americii.

Dar Africa de Sud, Nigeria, Camerun şi Algeria au fost deja eliminate, iar Coasta de Fildeş urmează să li se alăture dacă nu va reuşi să întoarcă miraculos o diferenţă de nouă goluri în meciul de vineri.

Speranţele ca echipele din Africa să se impună la un Campionat Mondial există din momentul în care carismaticul jucător al Camerunului în vârstă de 38 de ani, Roger Milla, şi-a condus naţionala în 1990 până în sferturile de finală, învingând de-a lungul drumului Argentina.

În ultimele două decenii, nicio echipă din Africa nu a reuşit performanţă de vârf

În acest an, talentata echipă a Nigeriei a fost învinsă de Grecia şi a reuşit să obţină doar un egal în faţa Coreei de Sud, atunci când avea nevoie de o victorie pentru a trece în faza următoare a competiţiei.

Camerunul a pierdut în faţa Japoniei şi a Danemarcei, fiind astfel prima echipă eliminată de la Cupa Mondială.

Africa de Sud a jucat cu entuziasm în faţa suporterilor săi şi a reuşit să obţine o victorie şi o remiză, dar înfrângerea cu 3-0 în faţa Uruguayului a făcut ca pentru prima dată în istorie ţara gazdă să fie eliminată încă din faza grupelor.

Explicaţiile tradiţionale în ceea ce priveşte eşecul echipelor din Africa la Campionatul Mondial sunt individualismul excesiv şi lipsa disciplinei de echipă.

Dar un fost jucător de echipă naţională din Africa de Sud, acum un antrenor de top în ţara sa, Neil Tovey, susţine că principala vină îi revine administraţiei de fotbal din Africa prin faptul că aceasta a fost incapabilă să elaboreze un plan de dezvoltare pe termen lung pentru sport.

"Ştim cu toţi cât de talentaţi sunt jucătorii africani, ei evoluând în ligile de top din lume. Dar pentru a învinge ai nevoie de o fundaţie solidă şi nu cred că asociaţiile implicate în fotbalul african sunt la fel de profesioniste ca şi omologii lor europeni", a declarat Neil Tovey pentru Associated Press.

El a mai spus că o altă mare greşeală care se face este aceea a aducerii antrenorilor străini cu câteva luni înainte de începerea turneului final.

"Tu îi aduci cu câteva luni şi te aştepti ca ei să înţeleagă cultura fotbalistică a unui jucător", a mai explicat Neil Tovey.

Cinci echipe africane din şase participante la campionat au antrenori străini

Suedezul Sven-Goren Eriksson antrenează Coasta de Fildeş, Lagerback Lars a pregătit Nigeria, brazilianul Carlos Alberto Parreira a condus Africa de Sud, Camerunul a mers pe mâna francezului Paul Le Guen iar Ghana a fost pregătită de sârbul Milovan Rajevac.

Toţi aceşti antrenori au avut la dispozişie mai puţin de un an pentru a pregăti aceste echipe, în timp ce Sven-Goren Eriksson chiar mai puţin de trei luni.

Această idee a fost susţinută chiar şi de către preşedintele FIFA, Sepp Blatter.

"Talentul jucătorilor africani este cel puţin la fel de mare ca acela al jucătorilor din alte ţări. Ceea ce le lipseşte este pregătirea tactică. Dar cum pot să aibă aşa ceva dacă ei îşi schimbă antrenorul cu câteva luni înainte de Cupa Mondială", a explicat Sepp Blatter.

O altă problemă o reprezintă faptul că echipele africane nu au consistenţa celor europene.

Astfel o accidentare sau primirea unui cartonaş roşu de către un jucător african de top poate avea efecte mult mai importante asupra jocului echipei.

Echipele africane tind să aibă un număr mic de jucători de top, care evoluează în campionate importante din Europa, restul jucătorilor activând la formaţii slabe în ligiile interne sau în campionate slab cotate în Europa.

Preşedintele Asociaţiei de Fotbal din Africa de Sud, Kirsten Nematandani, a recunoscut că deciziile luate până acum nu au adus rezultatele aşteptate iar acum speră că prin fondurile care vor veni de la FIFA să investească în terenurile de fotbal şi în noi programe de dezvoltare.

Algeria încurcă planurile Angliei
Sport 18 Iunie 2010, 12:06

Algeria încurcă planurile Angliei

După nenumărate atacuri la poarta Algeriei, Anglia reușește să obțină doar un punct din a opta zi a Campionatului Mondial de...

Algeria încurcă planurile Angliei
Africa de Sud este în centrul atenţiei
Life & Style 11 Iunie 2010, 16:59

Africa de Sud este în centrul atenţiei

Ţara din sudul Africii nu este doar capitala de moment a zeului fotbal, ci şi o ţară exotică ce merită vizitată oricând.

Africa de Sud este în centrul atenţiei
Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
Sport 26 Aprilie 2024, 18:07

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi

Ebru Bolat va reprezenta România în competiţia olimpică de sailing, care va aveaa loc la Marsilia.

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Sport 26 Aprilie 2024, 09:50

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike

Campionatele Europene de ciclism mountainbike se vor desfășura în complexul sportiv de la Cheile Grădiștei, în perioada 8-12...

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Contracronometru Olimpic la RRA
Sport 24 Aprilie 2024, 22:25

Contracronometru Olimpic la RRA

O nouă ediție a emisiunii Contracronometru dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, cu detalii de la Ambasada Franței la...

Contracronometru Olimpic la RRA