Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

1 Octombrie 2017
Vizualizari: 964
Comentează add

În Catalonia are loc astăzi un referendum privind independenţa regiunii, în ciuda faptului că acesta a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională de la Madrid.

Catalonia, referendum pentru separarea de Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

În Catalonia are loc astăzi un referendum privind independenţa regiunii, în ciuda faptului că acesta a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională de la Madrid.

Guvernul spaniol a luat măsuri pentru a bloca referendumul, însă deja la această oră au început să se formeze cozi la secţiile de votare.


Reporter: Poliţia avea ordin să închidă şi să sigileze şcolile destinate votării până la ora locală 6:00, dar susţinătorii referendumului au petrecut noaptea în peste 500 de localuri, pentru a face dificilă evacuarea prevăzută de forţele de ordine.

Atât vineri, cât şi sâmbătă s-au succedat manifestaţii pro şi contra referendumului în toată Spania.

Acesta se desfăşoară după ce autorităţile au confiscat urne, milioane de buletine de vot şi au blocat aplicaţiile pentru votul electronic.

Cetăţenii vor avea condiţii de vot şi urne pentru depozitarea votului, a asigurat aseară adjunctul liderului catalan, Oriol Junqueras, într-un interviu la televiziunea regională catalană.

Premierul Mariano Rajoy va urmări situaţia din Catalonia de la Madrid, după ce guvernul său a dispus mobilizarea a sute de poliţişti în regiunea unde majoritatea Parlamentului doreşte secesiunea.

Potrivit unei legi regionale, dacă majoritatea se pronunţă astăzi în favoarea ruperii de Spania, la 48 de ore de la referendum, Guvernul de la Barcelona va declara independenţa Cataloniei şi constituirea unei Republici Catalane, cu instituţii proprii.


Etichete spaniacataloniareferendummariano rajoybarcelona

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live