Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

26 Decembrie 2018
Vizualizari: 726
Comentează add

În Spania, mii de susţinători ai independenţei Cataloniei au cântat colinde de Crăciun în faţa închisorii unde sunt ţinuţi mai mulţi dintre liderii separatişti.

Catalonia - protest în faţa închisorii unde sunt ţinuţi lideri separatişti

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: Agerpres/EPA/Alejandro Garcia

În Spania, mii de susţinători ai independenţei Cataloniei au cântat colinde de Crăciun în faţa închisorii unde sunt ţinuţi mai mulţi dintre liderii separatişti.

Protestul a avut loc în contextul în care procesul separatiştilor programat să înceapă în prima parte a acestui an riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre guvernul socialist de la Madrid şi executivul regional din Catalonia. Radu Şarpe explică.

Reporter: Liderii catalani închişi de mai bine de un an au acuzat justiţia spaniolă că a tergiversat judecarea cazului pentru a-i împiedica să se adreseze instanţelor europene.

Patru dintre ei au făcut greva foamei luna trecută şi au trimis scrisori câtorva zeci de conducători europeni, pentru a se plânge de încălcarea drepturilor fundamentale, inclusiv cel al prezumţiei de nevinovăţie.

Ei riscă pedepse de până la 30 de ani de închisoare, dacă procurorii vor proba acuzaţiile de rebeliune, deturnare de fonduri publice şi nesupunere gravă.

Autorităţile actuale din Catalonia au crescut şi ele presiunea asupra guvernului de la Madrid. Şeful guvernului regional a încurajat protestele separatiştilor extremişti care au blocat căi de acces naţionale şi a evocat exemplul Sloveniei pentru proclamarea unilaterală a independenţei, ignorând faptul că iniţiativa slovenă din 1991 a declanşat conflictul sângeros care a dus la dezmembrarea Iugoslaviei. Premierul socialist spaniol şi-a înăsprit şi el tonul la adresa politicienilor catalani, deşi a ajuns la putere cu sprijinul lor la jumătatea anului trecut.

Pedro Sánchez care are de trecut un an electoral complicat a avertizat că va răspunde ferm oricărei abateri constituţionale şi că guvernul central şi-ar putea asuma păstrarea ordinii în Catalonia, dacă executivul regional nu asigură respectarea legii.


Etichete spaniaseparatisticataloniaprotestinchisoare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live