Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cătălin Predoiu - Biografie

Cătălin Predoiu este ministru al justiţiei din decembrie 2008.

Cătălin Predoiu - Biografie
Ministrul de Justiţie, Cătălin Predoiu.

Articol de Ioana Dogaru, 08 Februarie 2012, 08:56

Cătălin Marian Predoiu s-a născut la data de 27 august 1968, în municipiul Buzău. După absolvirea Colegiului Naţional B.P. Hasdeu din Buzău (1986), a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991).

A urmat ulterior un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994) şi a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Drept Comercial, summa cum laudae, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (2004).

După absolvirea facultăţii, a lucrat ca avocat în Baroul Bucureşti (1991-1995). În anul 1995, fondează împreună cu avocata Ioana Racoţi, cabinetul de avocatură SCA Racoţi – Predoiu, specializat pe sectorul fuziunilor, achiziţiilor şi privatizărilor.

Declaraţie de avere pentru anul 2010

Cabinetul Racoţi - Predoiu a primit mandate în unele dintre cele mai mari operaţiuni de fuziuni, achiziţii şi privatizări din România între anii 1997-2005. Ea şi-a extins treptat serviciile în domeniul tranzacţiilor pe piaţa de capital, în domeniul finanţării achiziţiilor şi în domeniul concurenţei, precum şi în domeniile energiei şi resurselor naturale. Chambers şi Legal 500 au listat societatea Racoţi – Predoiu pe locul doi în România în domeniul fuziunii şi achiziţiilor, nominalizându-i pe Ioana Racoţi şi Cătălin Predoiu printre liderii pieţei.

În anul 2005, a fost creată societatea de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu ("ZRP") prin fuziunea a două cabinete de avocaţi, Călin - Andrei Zamfirescu şi Asociaţii şi Racoţi - Predoiu. În anii 2007 şi 2008, prestigioasele cataloage internaţionale Chambers Global şi Chambers Europe l-au clasificat pe locul 2 în domeniul Leading Individuals.

În paralel cu activitatea juridică, Cătălin Predoiu a predat dreptul comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1994-2007). El este membru în următoarele organizaţii profesionale: Baroul Bucureşti (1991), Uniunea Naţională a Barourilor din România (1991), International Bar Association (1999), Baroul Bucureşti, Membru în Consiliul Baroului (2003 – 2007) şi Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007).

De asemenea, el a fost membru în Consilul de Administraţie al CEC, asociat fondator la o casă de avocatură şi deţine participaţii la două firme de consultanţă pentru afaceri şi management (Mergers&Acquisitions International - înfiinţată în iunie 2007, deţine 33% şi P&R Forus Strategies - înfiinţată în octombrie 2007, deţine 50%).

Ministru al justiţiei

La data de 29 februarie 2008, Cătălin Predoiu a fost numit în funcţia de ministru al justiţiei în Guvernul Tăriceanu, încheindu-se astfel o perioadă de vacanţă de două luni şi jumătate.

Deşi acesta a fost acuzat de presă că firma de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, unde este avocat asociat, a fost în ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol (condus de către miliardarul Dinu Patriciu), preşedintele Traian Băsescu a declarat că "speculaţiile legate de activitatea anterioară a acestuia nu au acoperire în legături care să-i pericliteze activitatea în Ministerul Justiţiei" şi că "un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tăriceanu".

Numirea sa a nemulţumit pe vicepreşedinţii PNL, Ludovic Orban, Crin Antonescu şi Norica Nicolai, care i-au reproşat premierului Tăriceanu că nu au fost consultaţi şi au aflat din presă de nominalizarea lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei, precum şi de faptul că s-a încălcat o decizie a conducerii partidului, în condiţiile în care Biroul Politic Central votase numirea lui Teodor Meleşcanu la justiţie şi a lui Radu Stroe la apărare. În schimb, Tăriceanu s-a consultat cu şeful statului.

Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat în Colegiul 5 din judeţul Buzău la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008.

El a fost votat de către 28,9% dintre alegători, clasându-se pe locul al doilea după candidatul PSD, Marian Ghiveciu, care a primit voturile a 46,6% din alegători.

Cătălin Predoiu a fost nominalizat de către noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activităţii la conducerea Ministerului Justiţiei (pentru care se hotărâse să fie nominalizat un independent), în urma consultărilor celor două partide (PDL şi PSD) care au format coaliţia guvernamentală după alegerile din 30 noiembrie 2008.

Deşi Predoiu nu făcea parte din niciunul dintre cele două partide, el a fost considerat capabil să continue reforma în justiţie, astfel încât monitorizarea României pe acest domeniu să fie ridicată în iunie 2009.

Ca urmare a acceptului lui Predoiu de a-şi continua activitatea în Guvern deşi partidul din care făcea parte (PNL) trecuse în opoziţie, liberalii i-au cerut să părăsească partidul acuzându-l de lipsă de caracter şi de lipsă de decenţă politică faţă de partidul care l-a făcut ministru şi l-a pus pe listele de deputaţi.

Ca urmare a nominalizării sale ca ministru, Predoiu a declarat că s-a autosuspendat la 19 decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzău, declarându-se "surprins” de atacurile dure ale unor colegi de partid. El a motivat că doreşte să-şi poată continua proiectele începute la venirea sa în Ministerul Justiţiei .

La data de 20 decembrie 2008, Cătălin Predoiu a obţinut avizul favorabil al comisiilor juridice ale Parlamentului pentru a-şi continua activitatea la Ministerul Justiţiei, cu 42 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”.

A fost învestit în funcţie împreună cu întreg guvernul la 22 decembrie 2008. El a enumerat ca priorităţi ale sale discutarea şi adoptarea cât mai urgentă a Codurilor penal şi de procedură penală, după care să se stabilească competenţele instanţelor şi refacerea corespunzătoare a schemei de personal din sistemul judiciar

Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Cea mai mare expoziție românească  de arheologie prezentată în străinătate
Documentare 30 Septembrie 2021, 21:00

Cea mai mare expoziție românească de arheologie prezentată în străinătate

Expozitia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” si va fi deschisă timp de 5 luni la Muzeul național de...

Cea mai mare expoziție românească de arheologie prezentată în străinătate