Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

21 Decembrie 2017
Vizualizari: 923
Comentează add

Cinci milioane şi jumătate de catalani sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege Parlamentul Regional, format din 135 de deputaţi

Catalanii aleg astăzi Parlamentul regional

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 

Criza catalană ar putea fi rezolvată în această seară, odată cu aflarea rezultatelor alegerilor regionale. Sunt aşteptaţi să voteze 5  milioane şi jumătate de oameni.

Deşi sondajele nu prevăd o majoritate clară, participarea masivă la urne ar putea fi cheia soluţiei politice în Catalonia, afectată de problema indendenţei, care a avut consecinţe grave, economice şi sociale.

Securitatea alegerilor de astăzi, va fi asigurată de 17 mii de agenţi, cei mai mulţi aparţinând poliţiei regionale Mossos d'Esquadra, prezenţi în cele aproape o mie de localităţi catalane unde se organizează secţii de votare.

Autorităţile catalane au anunţat ieri, că peste 200 mii de electori trăiesc în străinătate şi că numărul celor care votează în afara Spaniei a crescut cu 80%, faţă de alegerile din anul 2015.

Cele mai puţine voturi - conform sondajelor - le-ar obţine Partidul Popular al premierulului Mariano Rajoy. El a declarat, ieri, că pronosticurile pesimiste au existat şi în alte situaţii pentru formaţiunea sa, care, totuşi, a ajuns să guverneze Spania, în ciuda previziunilor negative.   

Favorite sunt, la egalitate, partidele Stânga Republicană - al cărui lider, Oriol Junqueras, se află la închisoare, pentru organizarea referendumului de independenţă, şi Ciudadanos - formaţiunea liberală care susţine unitatea Spaniei, a cărei candidată principală este tânăra Inés Arrimadas.

Sondajele prevăd o împărţire aproape egală de locuri în Parlament între cele două grupări - secesionistă şi unionistă.

Se aşteaptă ca scrutinul regional să aducă stabilitatea politică în Catalonia, de unde au plecat peste 3 mii de firme, care şi-au transferat sediile sociale în alte regiuni ale Spaniei.


Etichete SpaniaCataloniaMariano RajoyOriol JunquerasInés Arrimadas

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live