Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Septembrie 2021
Vizualizari: 402
Comentează add

Invitat la Radio România Actualităţi, preşedintele Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, şi-a exprimat îngrijoarea cu privire la facturi.

Cât îi va costa încâlzirea pe bucureșteni?

radiojurnal

    Foto: Arhiva/ bucurestifm.ro.

Bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare ar putea plăti mai mult pentru apă caldă şi căldură, după ce Romgaz a dublat tarifele pentru producătorul de energie elecetrică şi termică ELCEN; aceasta, dacă Primăria Capitalei nu majorează subvenţia.
 
Primarul general Nicuşor Dan spune că sunt bani pentru majorare, însă există o constrângere legată de contractul dintre municipalitate şi Comisia Europeană, pentru înlocuirea a 200 de km din reţeaua de termoficare.
 
Invitat astăzi la Radio România Actualităţi, preşedintele Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, şi-a exprimat îngrijoarea cu privire la facturile pentru căldură din această iarnă:
 
Mihai Mereuţă: Este suficientă o iarnă cu un minus 3 grade temperatură medie în ianuarie, pentru ca facturile să fie catatrofale. Facturile, dacă gigacaloria rămâne la preţul actual, sunt corecte, sunt suportabile, în sensul în care, totuşi, energia este scumpă şi alternativa, de a se încălzi electric, nici nu se pune problema la costul care se anunţă, sau la gaz. Aceia care se încălzesc individual cu gaz vor avea probleme mari şi sper ca normele de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil să clarifice ce mai este de clarificat, astfel încât să nu existe sincope în sprijinirea acelora pe acest sistem de încălzire.
 
Mihai Mereuţă a precizat că soluţia pentru evitarea creşterii facturilor ar fi investiţiile în eficientizarea energetică.
 
Mihai Mereuţă: Primăria ar putea face investiţii în eficienţa energetică. Îmi aduc aminte, când era domnul Videanu primar, am trimis un memoriu referitor la montarea repartitoarelor de costuri şi a robineţilor termostatați, prin economie, în trei sezoane de încălzire. Se amortizau, pe de o parte, pe de altă parte, gândiţi-vă la miliardul ăsta plătit subvenţie o economie de 30%. E semnificativ şi aici ar trebui să se axeze Primăria Capitalei împreună cu primăriile de sector, pe de o parte reabilitare termică, creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi, pe de altă parte, pe zonele unde s-a făcut reabilitare, înlocuirea conductelor şi reabilitarea sistemului centralizat de încălzire.
 

Etichete bucurestiincalzirefacturinicusor danmihai mereuta(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live