Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioan Suciu

5 Ianuarie 2022
Vizualizari: 304
Comentează add

Foarte puţini ştiu că în Arad există o clădire unde acum 104 ani, la 1 decembrie 1918, au fost puse bazele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

Casa simbol al României Reîntregite, între voinţă, putinţă şi indiferenţă Casa simbol al României Reîntregite, între voinţă, putinţă şi indiferenţă - Conține audio

ioan-suciu

Clădirea în care la 1 decembrie 1918 au fost puse bazele Marii Adunari Naţionale de la Alba Iulia şi unde a funcţionat Consiliul Naţional Român Central, Arad, ianuarie 2022. Foto: Ioan Suciu

Foarte puţini ştiu că în Arad există o clădire unde acum 104 ani, la 1 decembrie 1918, au fost puse bazele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi unde a funcţionat Consiliul Naţional Român Central.

Clădirea este în proprietate privată a lui Aurel Birtolon nepotul marelui Stefan Cicio-Pop. Acesta din pacate nu a mai reusit sa-si vada visul implinit acela de a deschide un muzeu in actuala locatie. El este inmormantat in cavoul familiei Cicio-Pop din 2018 iar casa a ramas mostenire sotiei acestuia.

De pe clădire a dispărut de mai bine de 5 ani placa de bronz ce marca importantul edificiu iar trecatorii multi dintre ei nici nu ştiu prin ce loc istoric semnificativ traversează.

În acest edificiu ridicat în stil eclectic, a locuit marele politician român, Ștefan Cicio-Pop, membru al Partidului Naţional Român și deputat în parlamentul de la Budapesta.

În clădirea familială cu un singur nivel au avut loc în noiembrie 1918 consfătuirile Consiliului Naţional Central Român, care a hotărât convocarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie.

Istoricul Eugen Criste spune ca Aradul a devenit in acea perioada o adevarata Mecca a romanilor.

Un fapt trist.......

„Simbolul României reîntregite” sau Inima Transilvaniei, aşa după cum spune istoricul si profesorul Corneliu Padurean din Arad, este scos la licitatie pentru vânzare din cauza datoriilor acumulate la primarie si la anumite societati  private.

Astfel municipalitatea arădeană, prin Direcţia Venituri, a scos la licitaţie imobilul care a servit drept sediu Guvernului Transilvaniei din 1918. 

Cu banii obţinuţi, primăria speră să acopere datoriile acumulate de proprietari la bugetul local si totodata sa faca demersurile necesare pentru o eventualitate achizitionare a imobilului mai apreciază primarul Aradului Călin Bibart.

Imobilul, situat în zona ultra-centrală a municipiului Arad pe strada  Ştefan Cicio Pop, are un teren de 544 metri pătraţi şi o casă de 438,38 metri pătraţi, iar preţul de la care va porni licitaţia va fi de 1.080.000 lei (218.000 euro) fără TVA.

Licitaţia va avea loc în 28 ianuarie 2022.

Reportajul audio poate fi ascultat aici.


Etichete (ii)aradmarea adunare nationalaalba iulia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live