Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNĂ DIMINEAŢA, ROMÂNIA! – ORASELE UNIRII Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

16 Martie 2021
Vizualizari: 214
Comentează add

Casa Albă își intensifică coordonarea cu sectorul privat pentru a încerca să controleze efectele unui atac cibernetic major împotriva unui software al Microsoft.

Casa Albă, măsuri de combatere a atacurilor cibernetice

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 Foto: Arhivă.

Administrația Statelor Unite promite să intensifice cooperarea dintre principalele agenții de securitate și companiile private pentru a le ajuta să combată mai bine atacurile cibernetice.

Măsura intervine după o serie de atacuri atribuite Rusiei și Chinei care nu au pus în discuție capacitatea Statelor Unite de a asigura securitatea rețelelor sale informatice.

Secretarul de stat, Antony Blinken, a fost audiat pe această temă de o comisie a Congresului american. Doina Saiciuc a urmărit discuțiile și transmite din Washington.

Reporter: Casa Albă își intensifică coordonarea cu sectorul privat pentru a încerca să controleze efectele unui atac cibernetic major împotriva unui software al Microsoft care a rezultat în vulnerabilitatea a mii de organizații americane față de atacurile hackerilor. Potrivit unui înalt oficial al Administrației Biden, coordonarea include participarea companiilor private în întâlnirile unui grup de lucru interagenții care are misiunea de a investiga ultimele atacuri cibernetice rusești - SolarWinds - ce au penetrat cel puțin nouă agenții guvernamentale. Noua abordare este considerată un pas major către transparență al Administrației Biden. Atacurile cibernetice sofisticate comise de Rusia și China au exploatat aceleași vulnerabilității existente în sistem. Ele au fost lansate din interiorul Statelor Unite, pe servere ale Amazon, GoDaddy și ale altor furnizori interni mai mici, care au fost deconectate de la sistemul de avertizare al Agenției pentru Securitatea Națională. Legislația Statelor Unite interzice Agenției pentru Securitatea Națională, ca și CIA, să conducă operațiuni de supraveghere pe teritoriul american pentru a proteja dreptul la viața privată a cetățenilor americani. FBI-ul şi Departamentul Securității Interne, însă, care pot supraveghea în interiorul Statelor Unite nu au detectat atacurile, ceea ce a ridicat multe semne de întrebare despre capacitatea Statelor Unite de a se apăra în fața guvernelor rivale, dar și a hackeri-lor nonstatali, cum sunt grupurile teroriste și infracționale. În audierile din această dimineață în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, secretarul de stat Antony Blinken a fost întrebat cum ar trebui să-şi schimbe Statele Unite politica, date fiind dimensiunea și severitatea recentelor atacuri cibernetice. 

Antony Blinken: Înainte de toate trebuie să consolidăm coordonarea interguvernamentală. Lucrăm acum asupra acestui aspect. Trebuie să ne consolidăm capacitățile, trebuie să ne consolidăm reziliența. Departamentul de Stat trebuie să își asume un rol de conducere în a organiza și stimula alte țări în termenii propriei lor pregătiri și reziliențe, dar, de asemenea, în a încerca să stabilească standarde mult mai puternice în ce privește comportamentul din camera cibernetică. Accelerăm toate acestea și adăugăm noi resurse.

Reporter: Hackerii au fost detectați după mult timp de la lansarea atacurilor și nu de către vreo agenție guvernamentală, ci de către firme private de securitate cibernetică. Cel mai recent atac împotriva Microsoft a adăugat un sens al urgenței privind securitatea cibernetică. Ceva mai devreme în această lună, Microsoft a anunțat că un grup de hackeri cu legături cu China a exploatat o vulnerabilitate în produsul Microsoft Exchange. Situația a escaladat săptămâna trecută, când Microsoft a raportat că hackerii atacă serverele vulnerabile cu ransomware, un software încărcat cu un program care permite hackerilor să blocheze sistemele computerelor şi datele lor. Pentru deblocare, hackerii cer bani. Utilizatorii vulnerabili ai Microsoft includ sute de bănci, servere guvernamentale și ale sistemului de sănătate. Pe de altă parte, în aceleaşi audieri de la Capitoliu, secretarul Blinken a vorbit şi despre tentativele de dezinformare ale Rusiei cu obiectivul de a submina încrederea în vaccinurile anti-COVID-19 folosite în Statele Unite.

Antony Blinken: Acest fapt este incredibil de periculos, pe lângă că este incredibil de dăunător şi, în cele din urmă incredibil de contraproductiv pentru țările care se angajează în acest demers, pentru că nici ele nu vor fi complet în siguranță până când majoritatea lumii nu va fi vaccinată. Şi, dacă încearcă să răspândească îndoieli despre vaccinuri, aceasta îi va lovi pe ei în cele din urmă, tot la fel ca și pe ceilalți. Avem de gând să contracarăm viguros aceste demersuri și să vorbim clar împotriva lor.


Etichete (ii)blinkenatacciberneticrusiachina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live