Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Caş din must de struguri

Caietul cu reţete de prajituri al teleormănencei.

Caş din must de struguri

Articol de Matilda Cazacu, 23 Septembrie 2010, 14:31

Nu ştiu cât de mult vă place dumneavoastră caşul, dar eu, una, aş mânca și la primul fel şi la al doilea şi, mai ales, ca desert. E deosebit! E special, în primul rând, pentru că este foarte rar. Se face o singură dată pe an, acum, la culesul viilor.

La caşul din must de struguri mă refer, nu la cel arhicunoscut, din lapte.
Aşadar, caş din must de struguri, un preparat dulce, specific satelor din Teleorman.
Într-un vas mai mare, - o oală din tuci ar fi de preferat, pentru a nu se lipi dulcele nostru - se pun la încălzit 2-3 litri de must. Se lasă la foc moale, până ajune la o temperatură asemănătoare cu a apei pentru pâine.

Se iau din această cantitate 2-3 polonice de must cald. Se pun într-un castron peste care se presară, în ploaie, 10-12 linguri de făină. Se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe.

Această compoziție se toarnă, în fir subțire, în oala de pe foc și se mestecă tot timpul. Mare grijă să nu se lipească de fundul vasului. Compoziția se ține la foc moale pînă se face ca o ciulama mai groasă.

Spre final se adaugă zahăr după gust, 1-2 pachețele de zahăr vanilinat și nucă (miez de nucă mărunţit, nu trecut prin râșnița de nuci). Atenție! Focul se stinge numai atunci când compoziția nu mai curge deloc din lingură.

Totul se răstoarnă într-o tavă și, deasupra, se presară scorțișoară măcinată. Se lasă la rece. Odată răcit, cașul se taie la fel ca plăcinta de mere, de exemplu, cubulețe, și se servește ca orice dulce de casă. Cașul din must de struguri este delicios, iar miezul de nucă și scorțișoara îi dau un gust aparte.

Acest caș, alături de marmeladă, era dulcele copiilor de altădată, din satele Teleormanului. Dar cașul din must de struguri se prepară și astăzi. Rețeta se transmite din generație în generație.

Poftă bună!

Etichete : struguri must cas
Astenia de primavără
Dimineaţa acasă 02 Martie 2013, 11:32

Astenia de primavără

Lumina în creştere şi schimbările de temperatură care au loc o dată cu venirea primăverii, cer un efort de adaptare a...

Astenia de primavără
Povestea oraşului Câmpina
Dimineaţa acasă 25 Ianuarie 2013, 18:49

Povestea oraşului Câmpina

Despre Câmpina s-a spus că este localitatea care are cele mai multe zile însorite din ţară.

Povestea oraşului Câmpina
Remedii pentru răceală
Dimineaţa acasă 25 Ianuarie 2013, 18:43

Remedii pentru răceală

Afecţiunea specifică sezonului rece, răceala, poate fi tratată folosind legume, plante şi produse care se găsesc în orice...

Remedii pentru răceală
Centrul Cristian din Târgu Jiu
Dimineaţa acasă 25 Ianuarie 2013, 18:35

Centrul Cristian din Târgu Jiu

De curând a fost deschis un spaţiu multifuncţional unde sfârşitul de săptamâna poate fi petrecut in mod plăcut.

Centrul Cristian din Târgu Jiu
Stimulente pentru suflet
Dimineaţa acasă 25 Ianuarie 2013, 18:29

Stimulente pentru suflet

Cromoterapia poate atenua lipsa de lumină şi colorile puţine din timpul iernii.

Stimulente pentru suflet
Oază exotică în oraşul Jibou
Dimineaţa acasă 30 Decembrie 2012, 15:12

Oază exotică în oraşul Jibou

În sera Grădinii Botanice din Jibou puteţi admira portocali şi măslini cu fructe coapte.

Oază exotică în oraşul Jibou
Remediu pentru alcoolism
Dimineaţa acasă 30 Decembrie 2012, 15:11

Remediu pentru alcoolism

Un vin special... perfect pentru alcoolici.

Remediu pentru alcoolism
Bucurii culinare
Dimineaţa acasă 30 Decembrie 2012, 15:07

Bucurii culinare

Pentru musfirii din aceste zile gazdele caută reţete mai puţin cunoscute.

Bucurii culinare